VES adviseert regering om begroting en OP te herzien

VES adviseert regering om begroting en OP te herzien2De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) adviseert de regering om een herziene Begroting 2017 te formuleren, welke meer past bij de financieel-economische realiteit, en meer gericht is op het faciliteren van (particuliere) economische productiegroei. Op basis van de huidige economische situatie, alsmede de vooruitzichten voor de komende 5 jaar, beveelt de VES aan om ook het OP fundamenteel te herformuleren. Dit betekent het focussen op een beperkt aantal belangrijke zaken op basis van realistisch ingeschatte budgeten en een realistisch ingeschatte administratieve en uitvoeringscapaciteit.
Begrotingstekort
Het behandelen van de begroting over het dienstjaar 2017, wanneer de helft van het jaar al is verstreken, getuigt volgens de VES niet van behoorlijk bestuur. Dit ondergraaft de begrotingsfunctie als instrument voor economisch beleid. Om een tekort van SRD 4,215 miljard te dekken, wordt een nieuw op te nemen lening verwacht van SRD 3.018 miljoen, waardoor er een “begrotingstekort” van SRD 1.178 miljoen ontstaat. “Een begrotingstekort van deze omvang in tijd van economische crisis is buitenproportioneel”, stelt de VES. De Financiële Nota 2017 maakt het nog mooier als er gekeken wordt naar de ramingen voor 2018, 2019 en 2020 in de Medium-Term-Framework. Zo zullen de totale belastinginkomsten in 2018 bijkans verdubbelen – zowel de directe, de indirect als de niet-belastinginkomsten – naar SRD 7.5 miljard.
Subsidies
Voorts merkt de VES op dat de subsidies in plaats van lager steeds verder toenemen naar SRD 2.5 miljard in 2020. “Totaal onrealistisch zijn de rentebetalingen die voor de komende 4 jaar geraamd zijn rond de SRD 500 miljoen, terwijl de rente op de laatste internationale obligatielening van US$ 550 alleen al rond de SRD 400 miljoen bedraagt”, stellen de economen.
Kapitaaluitgaven
Hoewel de Medium-Term Fiscal Framework in de Financiële Nota 2017 aangeeft dat de kapitaaluitgaven zullen toenemen van SRD 800 miljoen naar SRD 1,5 miljard in 2020 is het maar een fractie van de bedragen die in het OP 2017-2021 staan vermeld. De benodigde US$ 800 miljoen per jaar harmonieert niet met de gemiddeld per jaar nog geen US$ 170 miljoen aan kapitaaluitgaven.
Leningenplafond
De regering blijft voorbij gaan aan de economische betekenis van het wettelijk kredietplafond in de Begroting 2017. Terwijl de staatsschuld reeds met toestemming van DNA het wettelijk kredietplafond heeft overschreden, zal jaarlijks netto gemiddeld SRD 400 miljoen aan nieuwe leningen worden aangegaan. Daarnaast zal volgens het OP 2017-2021 US$ 3.2 miljard worden gefinancierd uit buitenlandse leningen, ca. US$ 650 miljoen per jaar. Ook op dit gebied blijken de cijfers uit de Financiële Nota 2017 en het OP 2017-2021 sterk af te wijken.
Conclusie begroting
“Het behandelen van de Begroting 2017 wanneer de helft van het jaar al is verstreken, ondergraaft volgens de VES de begrotingsfunctie als instrument voor economisch beleid. Het concept begrotingstekort 2017 is buitenproportioneel en zal het herwinnen van de macro-economische stabiliteit vertragen”, aldus de VES.
Conclusies OP
Het Ontwikkelingsplan 2017-2021 voldoet volgens de VES, ondanks enige verbetering, nog steeds niet aan de basiscriteria van een plan zoals het in de literatuur voor ontwikkelingsplanning en in de planningspraktijk in ontwikkelingslanden gangbaar is. In het plan staat duidelijk het volgende vermeld. “Het OP 2017-2021 geeft slechts de ontwikkelingsdoelen en de uitkomsten aan voor de in totaal 49 brede beleidsgebieden”. De concrete resultaten, activiteiten, kosten en de tijdslijn die hierbij relevant zijn, zijn niet in het OP ontwikkeld. De benodigde investeringen voor de komende 5 jaren uit het OP, die door de regering uit de jaarbegrotingen van 2017 t/m 2022 zullen worden betaald, geraamd op US 4.1 miljard, zijn niet realistisch in een tijd van economische crisis met grote begrotingstekorten. De investeringen welke in het OP door buitenlandse financiers zullen worden opgebracht, geraamd op US 3.2 miljard, zijn eveneens niet realistisch als we de economische betekenis van het wettelijk schuldplafond, welke met toestemming van DNA reeds is overschreden, begrijpen.
VES wil bijdrage leveren
De VES bestaat uit leden die actief zijn in zowat alle geledingen van de Surinaamse economie. Ze blijft bereid om haar kader op vrijwillige basis in te zetten om bij te dragen aan een realistisch vereenvoudigd plan ter versterking van de nationale economie. Zij is ervan overtuigd dat, ondanks genoemde tekortkomingen, bij een juiste aanpak dit ook binnen redelijke termijn te realiseren is.

error: Kopiëren mag niet!