De BBP-cijfers van het ABS zijn geitentestikels1

”De Surinaamse regering spant zich in om het electoraat te misleiden en te manipuleren door het verstrekken van onjuiste informatie over de economische ontwikkeling en loze beloften over snelwegen, fly-overs, spoorverbindingen, huizenfabrieken en diepzeehavens. Een deel van het electoraat wordt omgekocht om de foute informatie en loze beloften te ondersteunen”, aldus Hans Moison, bankaccountant en ex-adviseur/ex-directielid van de DSB Bank in Suriname2.
En zo is het dat een concreet voorbeeld van dit proces van misinformatie en het verkondigen van leugens vorm krijgt door de onjuiste – veelal nietszeggende en onzinnige – publicaties van het Algemeen Bureau voor de Statistiek, vertegenwoordigd door een exponent van het electoraat de heer Drs. Iwan A. Sno, de directeur van dit zeer belangrijke instituut wanneer men werkelijk goed bestuur in Suriname zou willen realiseren. Of hij wel of niet is omgekocht, blijft de vraag, u mag het zelf beantwoorden.
Een voorbeeld met betrekking tot het aantal ambtenaren in 2014:
– In dec. 2014 rapporteert het ABS 42.418 ambtenaren3 (excl. Ziekenhuis personeel)
– In febr. 2017 rapporteert het ABS 37.996 ambtenaren4 (wel/geen Ziekenhuis personeel is onvermeld)
Weliswaar erkent Sno dat hij het aantal ambtenaren werkzaam in de zorgsector niet heeft meegenomen in het vermelde cijfer, het is toch zeer bevreemdend als hij in februari 2017 een aantal vermeldt dat lager is dan het aantal gepubliceerd in december 2014, en al helemaal te gek voor woorden is het als je weet dat de regering in zijn begrotingsvoorstellen voor het jaar 2014 (gepubliceerd per 1 oktober 2013) een minimum aantal kent van 41.602 personen (ook de regering publiceert geen aantal ambtenaren werkzaam in de zorgsector; raar of moedwillig verzwijgen van een belangrijk cijfer, om te misleiden?). Dat Sno in 2017 een veel lager aantal publiceert kan geen objectieve rechtvaardiging hebben. Al met al gegevens dat geen heldere informatieve waarde voor de burger kan hebben.
Tja, om te vermijden dat u als lezer de door mij gevelde conclusie van nietszeggende en onzinnige publicatie afkomstig van het ABS niet direct wilt erkennen, nog maar een ander voorbeeld. De burger moet weten wat de algemene prijsinflatie (de Consumenten Prijsindex) is om zodoende te weten hoeveel de loonstijging zou moeten zijn om de koopkracht van zijn loon te herstellen. In het Statistisch Jaarboek 2015/2016, van februari 2017 worden wel zeven tabellen met inflatiedata (bladzijde 66 t/m 72) vermeld maar de gemiddelde burger krijgt niet te weten hoeveel zijn loonstijging in 2017 moet zijn omdat het vereiste inflatiecijfer, namelijk de inflatie van 2016, niet is vermeld. Er worden inflatiedata vermeld die een herleiding noodzakelijk maken om te weten hoe hoog de inflatie van 2016 werkelijk zou zijn. Om deze herleiding te kunnen uitvoeren moet de burger een economische opleiding op minimaal Hbo-niveau hebben gehad.
En als het bovenstaande nog niet de overtuiging geeft dat het ABS onjuiste, onzinnige en feitelijk nietszeggende data publiceert, nodig ik u uit een document te downloaden om extra argumenten te vinden waarom mijn conclusie wel waarheidswaarde heeft. En dus dat de beweringen van Hans Moison alsook van mij onweerlegbaar zijn. Bedenk dat het niet moet gaan om het optellen van argumenten maar dat het moet gaan om het wegen van de argumenten voor het rechtvaardigen van een conclusie.
Terugkomend op de bewering van Hans Moison, namelijk dat in Suriname veelal sprake is van misleiding en manipulatie, wordt een ander treffende voorbeeld daarvan aan u voorgehouden. Ook de Centrale Bank van Suriname (CBvS) maakt zich daaraan schuldig. In maart 2017 stelt CBvS dat sinds het tweede kwartaal van 2016 Suriname een overschot op de handelsbalans heeft5. Dat wil zeggen dat de export van goederen en diensten groter is dan de import van goederen en diensten. Dat nu is een flagrante leugen. Hoe kunt u dat vaststellen? Welnu, dezelfde CBvS verzamelt en publiceert namelijk periodiek de gegevens daarvan in een tabeloverzicht. Volgens de gegevens die de CBvS publiceert, let wel deze data zijn niet door de regering of door mij verzonnen, blijkt dat Suriname vanaf 2013 tot en met 2016 steeds een tekort op de handelsbalans heeft6. De CBvS faalt in te zien dat ze liegen en manipuleren of denken ze dat alle burgers in Suriname kunnen worden bedrogen? Wat denkt u zelf?
In Suriname is er vanuit het geheel van het openbaar bestuur geen transparantie, er is veeleer sprake van structurele en moedwillig bedrog en misleiding van het volk. Wellicht handelen de bestuurders zoals vroeger door de Romeinen over het volk werd gedacht: namelijk ”populus vult decipi, ergo decipiatur”, vrij vertaald in ”het volk wil bedrogen worden, laat haar dan bedrogen worden”. Dat nu zal een lijfspreuk van dwazen blijken te zijn. Wat denkt u zelf?
Drs. A. Biharie

1 https://www.youtube.com/watch?v=BXRZSZanKm4.
2 Hans Moison, Een bank in Suriname, ”Pe a moni de?”, eerste druk, april 2017, blz. 290
3 Statistisch Jaarboek 2013, ABS, december 2014, Tabel 8.2: Het gemiddeld aantal ambtenaren per ministerie, 2011- 2013 en per juni 2014,
Blz. 75
4 Statistisch Jaarboek 2015/2016, ABS, februari 2017, Tabel 8.3: Het gemiddeld aantal ambtenaren per ministerie, 2014- 2015 en per
juni 2016, Blz. 81
5 Zie website van de CBvS:
https://www.cbvs.sr/slider/1558-persbericht-cbvs-kwaadaardige-berichtgevingen-rond-de-wisselkoers-28-maart-2017
6 Zie website CBvS, menu ”Statistieken”, submenu ”Macro-Economische Statistieken”, keuze ”Macro-Economische Tabellen”, vervolgens
onder keuze ”Externe Sector Statistieken”, keuze voor ”Betalingsbalans”, en als eindkeuze: ”Tabel 15 – Betalingsbalans – Miljoenen US$””

error: Kopiëren mag niet!