OM komt met vrijspraak voor Ritfeld, Heidanus en Carbière

Voor de verdachten Edgar Ritfeld, Orlando Heidanus en Wim Carbière heeft auditeur-militair Roy Elgin vrijdag ook vrijspraak geëist voor alle beschuldigingen in het 8 decemberstrafproces. Vorige week woensdag had het Openbaar Ministerie al vrijspraak geëist voor Jimmy Stolk. Elgin voerde in zijn lijvig requisitoir aan dat de drie verdachten de vermoorde personen op grond van een dienstorder hebben opgehaald en bezorgd in het Fort Zeelandia. Daarbuiten is geen enkele betrokkenheid van deze heren gebleken bij het beramen en uitvoeren van de moorden. Heidanus en Carbière hadden de opdracht gekregen van de leiding van de militaire politie om Jiwansingh Sheombar uit de Penitentiaire Inrichting te Santo Boma op te gaan halen. Zij moesten mee met Stolk, die directeur van de gevangenis was. Stolk kreeg de opdracht van Paul Bhagwandas, die als opdrachtgever van de moorden is aangemerkt. Carbière was een neef van de vermoorde journalist Bram Behr. Tijdens een van de zittingen in 2010 verklaarde de intussen overleden medeverdachte Marcel Zeeuw dat deze de opdracht aan Carbière gaf om Behr op te halen. Carbière weigerde, omdat die zijn neef was en kreeg vervolgens de opdracht om Sheombar op te halen.
“Ik heb 15 jaren lang moeten wachten hierop”
Ritfeld zei na afloop van de strafzitting aan journalisten dat het te verwachten was dat er vrijspraak tegen gem zou worden geëist, omdat dit reeds bij het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) was gebleken. Hij vindt het jammer dat het OM hem toch voor de strafzitting heeft gedagvaard. “Ik heb 15 jaren lang moeten wachten hierop”, stelde Ritfeld. Hoewel een uitspraak van de Krijgsraad nog enkele maanden op zich zal laten wachten, spreekt de verdachte van een opluchting. Zijn wens is dat zijn naam gezuiverd wordt. De advocaat van Ritfeld, Gerold Sewcharan, had te kennen gegeven dat hij gelijk zijn pleidooi wilde houden. De Krijgsraad besliste dat eerst het requisitoir in alle zaken wordt afgehandeld, voordat de advocaten kunnen pleiten. Ritfeld is de enige verdachte die na de aanname van de omstreden Amnestiewet in 2012 juridische stappen heeft ondernomen om de rechtszaak voortgezet te krijgen.
Voorzetting op 30 en 31 oktober
De zaken tegen de andere verdachten worden nu op respectievelijk 30 (burgerkamer) en 31 oktober (militaire kamer) voortgezet. In de burgerkamer volgen dan Etienne Boerenveen en Arthy Gorré, in de militaire kamer Errol Alibux, Dick de Bie, Benny Brondenstein, Winston Caldeira, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, John Hardjoprajitno, Kenneth Kempes, Iwan Krolis, Luciën Lewis, Harvey Naarendorp, Ruben Rozendaal en Imro Themen. Het is de bedoeling dat pas als alle zaken aan bod zijn geweest, de advocaten de ruimte krijgen om te pleiten. Dit zal naar verwachting niet voor het eind van het jaar gebeuren. De militaire kamer werd gevormd door Cynthia Valstein-Montnor (president), Mike Cooper en Carlos Li Fo Sjoe.
FR

error: Kopiëren mag niet!