Nurmohamed: “Regering heeft voor verkapte vorm van ontwikkelingshulp gekozen”

1-1Nurmohamed“De regeringen Venetiaan hebben de Nederlandse ontwikkelingshulp van ongeveer 1.8 miljard US$ in ongeveer 35 jaren besteed aan diverse projecten, zoals opbouw van de rechtstaat, zeedijken om Suriname te beschermen, rehabilitatie van de kapotte wegen in Suriname, zoals de Oost-Westverbinding met diverse nieuwe bruggen, maar het belangrijkste was dat het land Suriname hersteld werd uit alle economische ellende. In 2012 merkten we dat de regering Bouterse agressief op zoek ging naar leningen. In 2013 begon de economische ellende merkbaar te worden.” Het DNA-lid Riad Nurmohamed beweert dat de regering Bouterse voor een verkapte en agressieve vorm van ontwikkelingshulp heeft gekozen, te weten ‘heel veel leningen sluiten’ zonder na te denken wat de consequenties kunnen zijn. “Nu bepalen meer “witte” mensen wat er in Suriname moet gebeuren. Dit is ook het geval geweest bij het sociaal contract van Bouterse in 2015 aan het volk van Suriname, dat nu is het een grote ellende geworden. Hetzelfde volk is thans in grote armoede beland”, stelt Nurmohamed.
De economische ramp is te zien. Tussen 2010-2020 zal de regering Bouterse volgens Nurmohamed ongeveer 84 leningen hebben gesloten met een waarde van meer dan 3.7 miljard US$. “Dat wil men ook nog besteden in de resterende tijd tot 2020. Een onmogelijke zaak. Zo een groot bedrag kan je in zo een korte tijd en met de gebrekkige capaciteit in Suriname nooit efficiënt verwerken. Immers, het is gebleken dat in 2010-2015, 3 miljard US$ aan inkomsten nergens te zien is in Suriname en dus kennelijk verdwenen is. De regering Bouterse heeft tot heden niet verklaard wat met dit geld is gebeurd”, meent de politicus.
De 3 miljard US$ extra inkomsten uit de mijnbouwsector is ongeveer 2 maal de Nederlandse ontwikkelingshulp, naast 2100 miljoen US$ die de regering extra heeft geleend. “Heel veel geld. Met al deze leningen is Suriname terechtgekomen in wat men noemt de “rentesneeuwbal”. De schuld wordt steeds groter en hiermee ook de te korten op de financiële balans”, zegt Nurmohamed. Het harde bewijs is volgens de VHP-topper te merken in de begroting van 2017. De regering Bouterse-Adhin weet volgens Nurmohamed blijkbaar geen raad meer. “Het is geen wonder dat scholen geen middelen krijgen, ziekenhuizen in grote problemen zijn, de politie geen middelen heeft, kinderen weer schoolgeld moeten betalen en dus de armoede elke dag alleen maar groter wordt. Voor onze kinderen staat een nieuwe economische crisis voor de deur in 2020”, aldus Nurmohamed.

error: Kopiëren mag niet!