Discussies over de eigennaam ‘neger’

De ogen van een goudopkoper voor de deur van de Volkskredietbank werden gestreeld. Zijn reactie was: ‘luku, wan moi lala nengre uma’. Dagblad Suriname haakte in op zijn bewondering. De vraag: zou het gelet op de tijdgeest niet gepast zijn om te spreken van lala Afro Sranan uma? De antwoorden gingen alle kanten op: ‘Het kolonialisme heeft de zwarte mens verschrompeld, de eigennaam neger, oftewel blakaman staat de Creool niet echt aan. Zijn emancipatie is een strijd in de geest’.
I’m black and I’m proud
Politicus Carl Breeveld: ‘Ik gebruik liever de benaming, Surinamer van Afrikaanse afkomst. Het woord neger kan tegen de borst stuiten’. Iwan Wijngaarde van de Feydrasi fu Afrikan Srananman: ‘Ik hou het op Afrikan Sranan Uma, maar onderling en naar buiten toe gebruiken de Creolen het woord neger ook uit zelfspot of trots. Schrijvers, dichters, zangers, musici en politici hebben in hun producties met trots aangegeven: ik ben een neger, ‘I’m black and I’m proud’ is een internationaal bekende uiting van dit gevoel’.
De afstamming van de Creool
De Creool als nazaat van de slaven is tegenwoordig deel van een breed segment binnen de samenleving. Wie is creool en waar komt hij vandaan? Het navorsen van de afstamming voerde ons terug naar de tijd van de wilde kust. De Creool als nazaat van slaven uit de koloniale tijd is tegenwoordig deel van een breed segment binnen de samenleving. De adrenaline van Spaanse, Engelse, Hollandse, Franse, Portugese en andere zeeschuimers borrelde en luidde het tijdperk van het kolonialisme in. Het Amerikaanse continent werd gekerfd op de aardbol en Suriname werd op de wereldkaart geplaatst. Het Surinaamse volk is er één van immigranten met een geschiedenis van ampertjes 350 jaar. Indianen, Europeanen, Afrikanen, Aziaten en andere volken maakten deel uit van de volksplanting. Er ontstond bloedverwantschap tussen Indianen, Europeanen, Afrikanen, Joden en Aziaten. Dit menstype van gemengd bloed ontrolde zich verder. In de zeventiende en achttiende eeuw bestond de volksplanting al uit: Europeaanse bestuurders en plantagehouders, slaven, soldaten, zeelui, tuchthuisboeven, vrijgekochte slaven en kleurlingen.
HD

error: Kopiëren mag niet!