Achterland nog niet meegenomen in Arco Norte

Ver gelegen gebieden zullen volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bij realisatie van het Arco Norte Interconnectie Project wel kunnen worden voorzien van elektriciteit. Dit, vanwege de beschikbaarheid van energie. Voor de ontsluiting van het achterland is er echter vooralsnog geen voorziening getroffen in dit project. Dat wordt volgens Dodson door de nationale strategie bepaald.
Nationale strategie
De nationale strategie richt zich op het ontsluiten van het binnenland met hernieuwbare energie. Toepassing van zonne-energie bijvoorbeeld voor het opwekken van elektriciteit wordt steeds interessanter vanwege voortgang van de technologie en dalende prijzen van panelen en aanverwante attributen. De hoge initiële investeringen voor aanschaf en installeren vormen nog een belemmering voor het op gang komen van grootschalige toepassing van zonne-energie. Het beleid van de regering zal volgens het Ontwikkelingsplan 2017-2021(OP) erop gericht zijn deze ontwikkeling te ondersteunen. Bij de uitvoering van de nationale strategie zal het bedrijfsleven ook kunnen participeren. Deze mogelijkheid wordt geboden door de nieuwe Elektriciteitswet. Hiertoe zijn er blijkens de mededelingen van Dodson zowel lokaal als internationaal partners gesignaleerd, die willen opereren in het binnenland. Enkele pilotprojecten gaan binnen kort in uitvoering. Te zijner tijd wenst de minister meer informatie prijs te geven over dit particulier initiatief.
Kustvlakte
Voor wat betreft de kustvlakte zullen bewoners van Nieuw-Nickerie tot Albina mogen profiteren van het project Arco Norte. De planning is dat het project in het jaar 2020 in delen start. Echter hoeft volgens Dodson niet op de start van dit project te worden gewacht. Landen kunnen op bilateraal niveau al zaken voorbereiden. “Als wij met Guyana of Frans-Guyana een goede deal kunnen sluiten, dan mag dat alvast. Dat moet natuurlijk via bepaalde criteria worden gedaan, zodat het gemakkelijk kan aansluiten op het groter netwerk dat langs komt”, zegt Dodson. Dit project bijt bilaterale banden dus ook niet. Er is gekeken naar succesverhalen van de Balkan, de interconnectie Europa – Afrika en Colombia-Venezuela. Dit zijn volgens Dodson voorbeelden waaruit geleerd kan worden.
Tapajaiproject
Het fysisch milieu van het binnenland biedt interessante mogelijkheden voor het opzetten van waterkrachtwerken. In de jaren zestig werd de Afobakadam opgezet voor het opwekken van energie ten behoeve van de aluminiumindustrie te Paranam. Om in de toekomstige vraag naar energie te voorzien, kan de capaciteit van de krachtcentrale Afobaka door de uitvoering van de eerste fase van het Tapanahony-Jaikreek waterkrachtproject worden opgevoerd met ongeveer 64 megawatt. In een tweede fase kan de capaciteit worden opgevoerd met 182 megawatt. Dit project zal naast verhoging van de capaciteit van de krachtcentrale Afobaka zorgen voor een enorme ontsluiting van zuidoost Suriname, waarbij vooral de beheersbaarheid van het achterland zal worden geoptimaliseerd.
De extra potentie die er is aan elektriciteit in Suriname en Guyana, wordt geacht onderling (tussen de vier landen) te worden gedeeld. Vooralsnog is er gekeken naar hydropotentie uit Guyana. In Suriname gaat het om het verbeteren van de potentie van onze stuwdam en het opstarten van het Tapajaiproject. Hiervan zullen Frans-Guyana en Brazilië uiteindelijk ook moeten profiteren. Het OP neemt bij de operationalisering van het Tapajaiproject wel een deel van het achterland mee. Het Arco Norte Project wordt volledig privaat gefinancierd. Volgens Dodson wordt momenteel gewerkt aan de puntjes op de i zetten. De detailstudies moeten worden uitgevoerd om uiteindelijk een prijskaartje uit te rollen voor dit project.
EBS in het verhaal
Er moet nog duidelijkheid komen in hoe dit private project zal aansluiten op de private projecten, die in de nationale strategie in de planning zijn. Dit project sluit volgens de minister wel goed aan op de plannen voor de transformatie binnen de NV Energie Bedrijven Suriname(EBS). EBS moet de transitie maken naar het elektriciteitsbedrijf. Daarmee is het bedrijf volgens de NH-minister momenteel bezig. “Het zou eigenlijk al zo ver moeten zijn. Wij hebben het al in werking gezet. Wij hopen dat wij derde kwartaal van dit jaar zo ver zijn om organisatorisch de transitie te doen”, aldus de minister.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!