Informatieve shelter geopend te Brownsweg

Informatieve Shelter geopend te Brownsweg (9)Gisteren werd de drie dimensionale kaart van Brownsweg met grote belangstelling aanschouwd door de lokale gemeenschap van Brownsweg en andere aanwezigen. De P3DM kaart is met behulp van de lokale gemeenschap ontworpen en in elkaar gezet. Dankzij de Organisatie van Dignitarissen Brownsweg (ODB), die gezorgd heeft voor de coördinatie van dit project met ondersteuning van de WWF, en de financiële ondersteuning van de Nederlandse ambassade kon tevens de shelter geopend worden, waarin de kaart vanaf gisteren ondergebracht wordt. Vanaf dat de kaart werd ontworpen, werd hij ondergebracht in het berghok van de krutu oso. Men vond dit niet een geschikte plaats voor zo een unieke creatie, waarna er besloten werd op dezelfde locatie naast de krutu oso de shelter op te zetten. Deze plaats is een centrale plek voor de gemeenschap en is ook door hen aangewezen.
Voorzitter Lambertus Waandels geeft aan dat de organisatie vanaf 2014 bestaat. Dit project is het eerste project dat de organisatie heeft gecoördineerd en Waandel zegt blij te zijn met de uitkomst. Volgens de voorzitter was het geen makkelijke weg om dit punt te bereiken. Dankzij veel dialoog met de lokale gemeenschap en de kapiteins en granmans van dit gebied was het mogelijk dit project succesvol af te ronden. Ook is de voorzitter dankbaar voor de financiële steun die de organisatie heeft ontvangen van de Nederlandse ambassade. De ODB is een organisatie die zich ten doel stelt te zorgen voor goede communicatie binnen de gemeenschap. “Vooral bij dit soort projecten waarbij derden in het gebied komen om projecten uit te voeren, is de organisatie een goede mediator om zaken in goede banen te leiden.”
Natascha Veninga, technical officer van Peperpot werkzaam bij de WWF, geeft aan dat de shelter gebruikt zal worden voor diverse doeleinden. De kaart biedt de gemeenschap een belangrijke tool om bepaalde besluiten aangaande het gebied te kunnen nemen. Op de kaart is echt van alles aangebracht vanaf de oude gebouwen tot de bergen, rivieren, kreken, begraafplaatsen enz. Uniek aan deze kaart, behalve het feit dat het drie dimensionaal is, is dat de oude dorpen die onder water gelopen zijn voordat het stuwmeer daar was, ook op de kaart zijn aangegeven. Dankzij dorpsbewoners die ooit in deze dorpen hebben gewoond, konden deze plaatsen ook op de kaart aangebracht worden.
Doel van de shelter
Behalve voor het herbergen van de P3DM kaart zal de shelter gebruikt worden ten behoeve van het toerisme. De Brownsweg heeft een heel slechte reputatie vanwege de vele roofovervallen die er gepleegd worden. Vandaar dat derden niet graag naar het gebied komen, zegt beheerder van het gebouw, Hesdy Cardosoe. “Niet alleen te Brownsweg wordt er geroofd, maar ook in de stad, alleen wordt over de stad niet slecht gesproken. Met deze shelter willen we het imago van het gebied helpen verbeteren door de mensen te informeren over datgeen dat er allemaal in het gebied te doen valt. Verder zullen er ook allerlei culturele en diverse artikelen verkocht worden aan bezoekers vanuit de stad en of toeristen”, aldus Cadosoe.

error: Kopiëren mag niet!