Studie miljardenproject Arco Norte Interconnectie wordt voortgezet

1 Studie miljarden Arco NorteIn de Banquethal van Hotel Torarica werd gisteren een workshop georganiseerd in het kader van het Arco Norte Interconnectie Project. Dit project is onderdeel van de studie die de potentiele ontwikkeling benadrukt van een elektrische interconnectie tussen de Guyana’s (Suriname, Guyana en Frans-Guyana) en twee noord-staten van Brazilië (Romaira en Amapa). Vertegenwoordigers van respectievelijk Guyana, Frans-Guyana, Suriname en Brazilië hebben gisteren een declaratie ondertekend om studies voor verdere ontwikkeling van het project voort te zetten.
Het Arco Norte of Noordelijke Arc Interconnetion Project is een haalbaarheidsstudie, die de alternatieven, risico’s en risico-beperkende maatregelen van het creëren van een energie- en gegevensoverdracht bestudeert. Het initiatief werd door Brazilië genomen, vanwege het tekort aan energie in eigen land. Het wordt een hydro-energie project. De Internationale Ontwikkelingsbank (IDB) is een belangrijke investeerder die de nodige ondersteuning zal bieden. De planning is dat het project in het jaar 2020 in delen start. Echter hoeft volgens Dodson niet op de start van dit project te worden gewacht. Landen kunnen op bilateraal niveau al zaken voorbereiden. Vervolgens kunnen de netwerken aansluiten op het groter netwerk. Dit project bijt bilaterale banden dus ook niet.
Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen wordt het een miljardenproject. Het wordt volledig door private investeerders aangepakt. De investeringen hoeven dus niet op de begroting van NH te worden opgenomen. Volgens Dodson zijn er genoeg voorbeelden in de wereld, waar dit model van samenwerken heeft gewerkt. De bewindsman noemt het een ‘out of the box’ project. De extra potentie die er is aan elektriciteit in Suriname en Guyana, wordt geacht onderling (tussen de vier landen) te worden gedeeld. Vooralsnog is er gekeken naar hydropotentie uit Guyana. In Suriname gaat het om het verbeteren van de potentie van ons stuwdam en het opstarten van het Tapajai Hydro-energieproject. Hiervan zullen Frans-Guyana en Brazilië uiteindelijk ook moeten profiteren. Het doel is betere energievoorziening en toegankelijkheid van energie verhogen. Volgens Dodson is het Tapajai Project één van de pijlers van dit project. Hij hoopt dat het project uiteindelijk begint te rollen. Er moet voor het Tapajai Project nog wat lobbywerk worden verricht met lokale stakeholders.
Er zijn vooralsnog ook zwaktes geïdentificeerd voor Arco Norte. “Hoe de samenleving hierin mee te nemen, hoe bedrijven mee te nemen en hoe te kijken naar milieu. De nationale doelen moeten soms opgegeven worden voor internationale/regionale doelen. Ook dat wordt gemitigeerd. Dat is de volgende fase. Het belangrijkste is dat wij meer naar hernieuwbare energie gaan”, aldus Dodson.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!