Leraren pakken strijdbijl weer op

Strijdlust leraren ontwaaktVakbondsleider Wilgo Valies heeft gisteren een persconferentie belegd naar aanleiding van de vele onvolkomenheden van het herwaarderingsprogramma. Nadat de leden van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) bijkans anderhalve maand een afwachtende houding hadden aangenomen, is er besloten om vanaf vandaag wederom de ‘strijdbijl’ te hanteren. Zo zullen de leraren die aangesloten zijn bij de voornoemde onderwijsbonden tot 10:00 uur op de scholen aanwezig zijn. Op deze wijze vragen zij aandacht voor de vele knelpunten waarmee zij te kampen hebben. “De situatie is dusdanig ernstig dat wij dit besluit hebben genomen”, deelde Valies tijdens de persconferentie mee in Stichting Mata Gauri.
De leden van de BvL en ALS, die vanaf 2 mei in opstand waren, hadden de staking beëindigd op 10 mei 2017 naar aanleiding van het schrijven van de vicepresident (vp), Ashwin Adhin. “Vanaf 11 mei 2017 waren wij dus weer aan de slag gegaan. Over een aantal punten hadden wij wel consensus bereikt, maar er waren ook zaken waarover wij geen overeenstemming hadden bereikt. Na bijkans 3 weken hebben wij geen reactie gehad van de regering, ondanks het feit dat wij de probleemgebieden uitputtend in onze brief hadden verwerkt.” Naar zeggen van Valies is het wantrouwen onder de leraren versterkt door de lakse houding van de autoriteiten.
De belastingwetgeving behoort tot één van de knelpunten, die als enorm onrechtvaardig worden ervaren door de leraren. “Die wetten zijn al achterhaald en het is niet meegegaan met de huidige ontwikkelingen! Ondanks dat de leraren de herwaardering hebben ontvangen, gaat het niet goed.” Daarnaast zijn de verhoudingen van de nieuwe loonreeksen van de onderwijsgevenden niet in evenwicht. “Zeker 8000 tot 9000 leerkrachten van het basisonderwijs zijn er zeer bekaaid van af gekomen. Daarom moeten die verhoudingen aangepast worden.” Het ongedaan maken van de verworvenheden van de leraren door de overheid is eveneens een grote issue. “De permanente educatie moet zondermeer teruggebracht worden.” Het lag in de bedoeling dat de herwaardering met terugwerkende kracht (twk) zou plaatsvinden. “We hebben een overeenkomst waarbij die herwaardering per 1 oktober 2016 zou moeten ingaan.” De aanpassing van de diverse emolumenten (waaronder de overuren) wensen de leraren ook verbeterd te zien. Het opzetten van de nieuwe entiteiten (nieuwe werkgever) binnen het onderwijs behoort eveneens tot een onopgeloste kwestie. Dit zijn allemaal zaken waarover de BvL/ALS nog een compromis moet sluiten met de regering.
KSR

error: Kopiëren mag niet!