Neus: “Leiding kindertehuizen ontheffen, kinderen overplaatsen of subsidie uitbetalen”

Op de eerste dag werd Neus door de politie verzocht om het plein te verlaten, omdat zij niet beschikte over een vergunning.
Op de eerste dag werd Neus door de politie verzocht om het plein te verlaten, omdat zij niet beschikte over een vergunning.
Na haar eerste dag van protest om aandacht te vragen voor de kindertehuizen, besloot Maisha Neus om gisteren wederom het Oude Vlaggenlijn te betreden. Op de eerste dag werd zij door de politie verzocht om het plein te verlaten, omdat zij niet beschikte over een vergunning. Zij vroeg uiteindelijk een vergunning aan, maar vernam tot het tijdstip van de aanvang van haar protest op dag 2 niets positiefs van de autoriteiten. “Ik heb een vergunning aangevraagd voor een week. Specifiek omdat dit geen politieke kwestie is, heb ik mijn persoonlijke mening (‘weg met de regering’, red.) aan de kant gezet.
Ik ben niet meer gebeld. Ik kon geen antwoord krijgen op de vraag als ik een vergunning krijg of niet. Ik mocht niet op het plein zijn, omdat er activiteiten hier zouden zijn”, legt Neus uit. Er waren tegen 11.00 uur geen activiteiten op het vlaggenplein en Neus ging normaal door met haar activiteit. Zij geeft aan iedere dag, tot er een oplossing komt voor de kinderen, op het plein aanwezig te zullen zijn.
De oproep van Neus om voor de kinderen op te komen, bereikt of raakt de samenleving niet. Dat was ook te merken aan de opkomst. Gisteren kwam er een handvol mensen opdagen om het doel van Neus te ondersteunen. “Ik vind het jammer. Sommige mensen snappen het. Anderen vinden dat het een politiek agendapunt is”, zegt Neus. Ze heeft met aandacht geluisterd naar minister Gillmore Hoefdraad, die in het parlement sprak over de liquide positie van enkele tehuizen. De activiste geeft de overheid in deze kwestie niet de schuld. Zij benadrukt niet te beschikken over alle informatie rond de financiële middelen, waarover de tehuizen beschikken. Het enige wat zij wenst, is controle en gepaste maatregelen.
“Het is niet mijn taak en verantwoordelijkheid om sociale instellingen te controleren. Het is mijn taak als oprecht bezorgde burger om voor hen op te komen. Of de leiding van de tehuizen wel of niet deugt, het punt is dat de kinderen niet benadeeld moeten worden. Als de leiding niet deugt en inderdaad frauduleuze handelingen pleegt met geld dat van de kinderen is, dient de regering een controlemechanisme te hebben. Zij dienen regelmatig langs te lopen. Zij dienen een accountant op de zaak te zetten en transparantie te eisen. Indien dat zo is, dienen zij de leiding te ontheffen van de functie of de kinderen over te plaatsen naar een ander tehuis waar de leiding wel deugt”, stelt Neus.
Als de leiding wel deugt, dient de regering volgens Neus wel de toegezegde subsidies uit te keren. De verantwoordelijkheden en taken van de overheid moeten door de overheid in acht worden genomen. Het kan volgens Neus niet dat anderen het werk van de overheid moeten doen. Zij vraagt zich uiteindelijk af waarvoor Surinamers belasting betalen en mensen riante salarissen ontvangen als controle al een probleem is.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!