Secretaris Arya Dewaker: “Laffe daad mensen die in hoekje blijven zitten”

Soenderpersad Hanoeman, secretaris van Arya Dewaker
Soenderpersad Hanoeman, secretaris van Arya Dewaker
Soenderpersad Hanoeman, secretaris van Arya Dewaker, was niet content met de protestactie van Maisha Neus op 20 juni. Hij vond de opkomst, ondanks de oproep van Neus, zeer teleurstellend. “Het ís teleurstellend. Wij hebben bijna 50 kindertehuizen en alle kindertehuizen zitten met hetzelfde probleem. Als er nu een beroep wordt gedaan op de samenleving, komt de samenleving niet om de zaak te ondersteunen. Dit vind ik vreselijk laf en naïef. Het is gebleken dat de regering eerst protest wil hebben, alvorens tot handelen over te gaan. Als dit niet gebeurt, is het een laffe daad van de mensen die in een hoekje blijven zitten. Het is een trieste zaak”, uitte Hanoeman op het Oude-Vlaggenplein. De reden van de zwakke opkomst is niet bekend. Binnen de samenleving zijn er echter wel heel wat kritische kanttekeningen over het beleid binnen de kindertehuizen.
Dat een land met een kleine bevolking van 500.000 mensen momenteel beschikt over ruim 50 kindertehuizen vinden critici totaal onbegrijpelijk. Niet elk kindertehuis voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. Zo kunnen ook niet alle kindertehuizen aanspraak maken op subsidie van de overheid. Echter moet wel worden onderkend dat de behoeftige kinderen er wel bestaan. “Als je met zo weinig mensen in het land en veel natuurlijke hulpbronnen zo een situatie moet hebben, gaat het politiek zeker fout in het land. In het verleden waren de kindertehuizen er, dus ging er al iets mis. Nu hebben wij echter het toppunt bereikt van politieke onwil en onkunde”, stelt de secretaris.
Hanoeman zoekt de oorzaak in politieke onwil om te voorkomen dat kinderen in tehuizen belanden. De bodem van de reserve van Kindertehuis Arya Dewaker is volgens Hanoeman al geruime tijd te zien. De maandelijkse kosten van dit tehuis behelzen volgens Hanoeman al rond de SRD 20.000. Daarin zijn niet alleen voeding, maar ook personeelskosten inbegrepen. “Als er donaties komen, kunnen wij het misschien rekken, maar als de overheid niet inkomt met waarop wij recht hebben, zijn wij binnen 6 maanden op onze knieën”, stelde hij.
Uit de samenleving wordt concreet kritiek geuit richting de besturen van de kindertehuizen, waaronder ook het bestuur van Arya Dewaker. Gesteld wordt dat dit tehuis een stunt uitvoert om aan financiële middelen te komen. De reserves zouden niet duurzaam zijn besteed, waardoor de tehuizen nu in de problemen zitten. Hanoeman onderschrijft deze kritiek niet. Donaties zijn volgens hem niet structureel. De overheid heeft zich gecommitteerd om jaarlijks per kind te zullen subsidiëren. Daarom dient de overheid over de burg te komen. De commitment die wettelijk is vastgelegd, kan ook via de groene tafel worden afgedwongen, stelt Hanoeman. “Men kan heel wat dingen zeggen. Daar hebben wij geen moeite mee. Er moet echter een structurele oplossing komen. Ik ben blij dat onze voorzitter heeft gezegd dat ook onderwijs in dezelfde put zit. Als de overheid zo door gaat, zullen de bijzondere scholen per 1 oktober ook niet starten. Wij zitten met bijkans 13 scholen waarvoor wij al anderhalf jaar geen subsidie hebben gehad. Tegen die tijd zullen wij niet op straat komen. Als de scholen sluiten zal het geen stunt zijn”, aldus Hanoeman.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!