Korpschef wordt uit functie ontheven

Overige leden managementteam blijven vooralsnog gehandhaafd

De voorzitter van de Surinaamse Politiebond, Raoul Hellings, heeft op dinsdag 20 juni op de verdaagde algemene ledenvergadering (alv) medegedeeld dat korpschef Agnes Daniel uit haar functie zal worden ontheven. Dagblad Suriname heeft vernomen dat de korpschef zich vandaag, woensdag, moet aanmelden bij president Desi Bouterse. Met betrekking tot de overige functionarissen c.q. leden van het managementteam zegt Hellings dat mede vanwege het feit dat er een vacuüm zou kunnen ontstaan binnen het korps, indien het totaal managementteam zou worden ontheven, de bond vooralsnog zich wel kan terugvinden in het standpunt dat de overige leden van het team aanblijven. “Het ontheffen van deze MT-leden betekent zonder meer dat de opengevallen functies per direct moeten worden ingevuld. Als we de huidige ranglijst nauwgezet bekijken, komen we zeker tot de conclusie dat het ernstig en in versneld tempo aan het vergrijzen is.
Volgend jaar moeten 123 functionarissen en met name officieren en ook andere rangen uit dienst treden. Hij benadrukt dat de leiding van het korps in zijn totaliteit haar borst moet nat moet maken en zich serieus moet buigen over dit vraagstuk, omdat er in de komende tijd een ernstig managementvraagstuk zich zal aandienen welke om een oplossing vraagt. Een mogelijkheid daarbij is dat men eventueel mensen van buiten zal moeten aanwerven om de diverse hoge posten die zullen openvallen, te bemensen. Het staat nu al vast dat de termijn van diverse hoge functionarissen binnen niet al te lange tijd komt te verstrijken, mede vanwege het feit dat zij over enkele jaren de pensioengerechtigde leeftijd zullen hebben bereikt. Met betrekking tot deze groep zal er op korte termijn een advies uitgebracht moeten worden. Een bijkomend probleem is dat sommige functionarissen veel eerder uit de dienst zullen treden, omdat zij een teveel aan verlofdagen hebben opgespaard. Een gedegen en tijdige inventarisatie van deze gevallen is zeer zeker op zijn plaats. Concreet komt het erop neer dat het plan dan wel het advies van het Mediation Team wel zal worden uitgevoerd, maar dan gefaseerd. Men wil hiermee bereiken dat er geen bestuursvacuüm ontstaat en hiermee wil men ook voorkomen dat er paniek ontstaat binnen de dienstvoering. De SPB heeft aangegeven dat hij begrip heeft voor de ontstane situatie en de wijze waarop zaken in deze fase zijn aangepakt. Zij geeft evenwel ook heel nadrukkelijk aan dat met deze ene stap alleen, lang niet alle problemen zijn opgelost.
Revelino Eijk, de woordvoerder van de Surinaamse Politiebond, gaf op de alv aan dat de bond maandag een goed gesprek heeft gehad met de president. Zij hebben daarbij aangegeven dat zaken verkeerd zijn begrepen. De president heeft tijdens het gesprek meerdere malen herhaald dat de korpschef de regering goed op weg heeft geholpen door zelf een brief te richten om haar uit haar functie te ontlasten. De president heeft de bond gevraagd om bepaalde besluiten te nuanceren en niet alleen de vertrouwenscrisis te accentueren. De overige zaken moeten ook nog in heroverweging genomen worden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!