Kindertehuizen zitten met handen in haar

De kindertehuizen in Suriname hebben het momenteel heel moeilijk om overeind te blijven staan. De subsidies zijn voor de jaren 2016 en 2017 nog niet gestort en men zit met de handen in het haar. Er is een duidelijke daling in het aantal donateurs en de subsidie van de overheid laat veel te lang op zich wachten. Hierdoor zijn de maandelijkse uitgaven van deze instellingen verdubbeld, vandaar dat zij kampen met een tekort aan financiële middelen. Ze proberen op eigen kracht deze periode te overbruggen. Enkele tehuizen hebben vanaf 2015 geen subsidie ontvangen. Verschillende kindertehuizen hebben bekendgemaakt hun personeel niet meer te kunnen betalen, waardoor de kans bestaat dat deze zullen vertrekken. Andere overwegen te bezuinigen ten aanzien van hun dienstverlening zoals het sluiten van de dagopvang. Weer anderen geven aan de zaak helemaal te moeten sluiten als het zo doorgaat. Zelfs tehuizen waar kinderen zijn met een (meervoudige) beperkingen zijn niet bespaard gebleven. De Kennedystichting voor blinden en slechtzienden is ook wachtende, evenals Huize Bethaljada.
De dorpscoördinator van Stichting Prasoro, Cindy Singodikromo, zegt dat de economische situatie afrekent met stichtingen, die afhankelijk zijn van de subsidies en van donateurs zowel lokaal als internationaal. Donateurs zijn nu ook al schaars. Deze stichting heeft geen subsidie ontvangen, zowel in het jaar 2016 als 2017. “Van 2016 hebben we niet ontvangen, omdat ons verzoek werd afgekeurd. Van 2017 is inmiddels wel goedgekeurd, alleen laat de uitbetaling lang op zich wachten.” De stichting huisvest 31 kinderen, die daar wonen en alles daar doen. Het zijn kinderen die vanuit slechte sociale omstandigheden komen. Volgens de coördinator is het bijna niet mogelijk te bezuinigen en zit de stichting echt constant te ‘bedelen’.
Bij Stichting Tamara is het om en bij hetzelfde verhaal. Cristal Kensen, directeur van Stichting Tamara, geeft aan dat de stichting reeds een bereidverklaring heeft ontvangen en dit dus betekent dat zij in aanmerking komt voor de subsidie. Ook deze stichting heeft de subsidie nog niet ontvangen. De stichting heeft de subsidie van vorig jaar niet ontvangen. Zover de directeur weet, is bij overleg met de directeuren van de verschillende tehuizen aangegeven dat er naar de subsidie van dit jaar gekeken zou worden. “Het niet ontvangen van de subsidie zorgt sowieso voor beperkingen, doordat je het personeel moet betalen. Je moet kijken hoe de dagelijkse voorzieningen bekostigd worden, ook ten aanzien van begeleiding. Je zal ook voor wat betreft je operationele kosten heel innovatief te werk moeten gaan bij het runnen van een kindertehuis.” Kindertehuis Tamara heeft 25 kinderen.

error: Kopiëren mag niet!