‘Agenda van de regering is duister’

Het werk van de Commissie Evaluatie Kieswetgeving, onder leiding van Jules Wijdenbosch, ligt stil vanwege ziekte van de voorzitter. “Het uitvallen vanwege onvoorziene omstandigheden kan een ieder overkomen en hem wordt van harte beterschap gewenst.” In kringen van de commissie is aangehaald dat het werk van de overheid te allen tijde voortgang moet vinden. Zijn vervanger zou de functie daarom moeten waarnemen om continuïteit te garanderen. Het getuigt niet van goed bestuur dat door het uitvallen van één persoon het werk, waarbij tientallen organisaties betrokken zijn, komt stil te liggen.
Er hapert veel aan de hoffelijkheid en gepaste beleefdheid
Niet alleen de Commissie Evaluatie Kieswetgeving gaat mank aan hetzelfde euvel. Deze gang van zaken is ook typerend bij andere overheidsinstanties en instituten. In het Hoogste College van Staat bijvoorbeeld komt het vaak voor dat op het allerlaatste moment vergaderingen moeten worden afgelast, omdat de president of ministers het laten afweten, omdat hun programma het niet toelaat of omdat zij in het buitenland vertoeven. Dit dient te gebeuren met toestemming van de president. Het gaat via de Raad van Ministers, waar een missive wordt gemaakt van hoe de waarneming zal zijn. De praktijk geeft aan dat missives vaak achteraf geschreven worden en/of niet gestuurd worden naar de daarvoor in aanmerking komende instanties en de samenleving niet op de hoogte wordt gesteld.
Openbaarheid van bestuur
In het kader van openbaarheid van bestuur zou de overheid de samenleving op de hoogte moeten houden van haar werkrooster, maar ook in dit geval is de agenda van de regering duister. Niemand weet waarmee ministers bezig zijn. In landen waar goed bestuur wordt uitgeoefend, wordt het week- en zelfs maandwerkrooster van bewindslieden bekendgemaakt. Ordelijk, systematisch en gestructureerd bestuur is een kwaliteit, waarbij gewerkt wordt volgens een bepaalde regelmaat, patroon en agenda.
HD

error: Kopiëren mag niet!