Proces tot verzoening is langdurig

Proces tot verzoening is  langdurigLid Henk Herrenberg van de Nationale Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld stelt dat de het proces om te komen tot verzoening een lang proces is, dat misschien 2 jaar, 3 jaar of zelfs 10 jaar kan duren. Voorzitter Humphrey Jeroe wist dit te bevestigen, gezien het feit dat de commissie veel beoogt te doen. Deze commissie werd geïnstalleerd op 13 juni 2017 door de regering. Humphrey Jeroe, die tevens voorzitter is van het Comité Slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld, gaf aan dat deze een zelfstandig organisatie is en dat de commissie een overheidsorganisatie is. “Het comité is een initiatief van de slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld en bestaat ook uitsluitend uit slachtoffers van politiek geweld. Het comité heeft als doel het leed van deze groep onder de aandacht te brengen en de overheid te vragen om daar de lijn op te maken.” Het comité heeft in dit kader een wetsvoorstel geconcipieerd, waarin de herkenning in de wet wordt vastgelegd en de basisvorm voor beleid. Rekening houdende met het feit dat op 29 juni aanstaande het comité de tweede dag van nationale rouw en verzoening wil organiseren, heeft zij de regering gevraagd om een nationale commissie te vormen, die onderdelen van het beleid van slachtoffers en nabestaanden kan ontwikkelen en uitvoeren. De regering heeft dit gehonoreerd en heeft de commissie voor een jaar geïnstalleerd.
De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld (Aboikoni Linga en Humphrey Jeroe), vertegenwoordigers van de regering (Henk Herrenberg en Kenneth Sloote) en maatschappelijke organisaties ( Humphrey Perk van de Surinaamse Islamitische Organisatie, Roetoe Paulus van Evangelische Broedergemeente en Samaidy Akima van Volle Evangelie). De vertegenwoordigers hebben elk een taak binnen de commissie. Zo moeten de vertegenwoordigers van de nabestaanden en slachtoffer ervoor zorgen dat de overheid de stem van deze groep hoort. De vertegenwoordigers van de regering moeten erop toezien dat het overheidsapparaat ingezet wordt om overheidsbeleid in te zetten ten aanzien van politiek geweld en de vertegenwoordigers van de maatschappelijke organisaties moeten de brug slaan van verzoening tussen diverse groepen in de samenleving.
De werkterreinen van de commissie
De commissie moet er onder andere voor zorgen een infrastructuur voor de herkenning op te zetten ten behoeve van het leed van de slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld. Internationale steun vragen voor dialoog en verzoening, vrede en gerechtigheid waarbij de overheid dit makkelijker kan doen dan het comité. De overheid kan gebruik maken van instrumenten om beleid te ontwikkelen en te implementeren. “Het comité is een belangenorganisatie, waarbij wij de installatie van de commissie beschouwen als belangrijke mijlpaal in ons kort bestaan. Het comité is in afwachting op de definitieve resultaten van de behandeling van de erkenning van de wet rond slachtoffers van politiek geweld”, zegt Jeroe. Activiteiten die tevens ontplooid zullen worden, zijn de organisatie van de tweede dag van nationale rouw, de inrichting van het pad van verzoening, onderzoek naar vermiste militairen, burgers en verzetgroepen, en het benaderen van internationale organisaties om steun te vragen voor dialoog, verzoening, vrede en gerechtigheid. De commissie beschikt nog niet over de financiële middelen om deze zaken uit te voeren en zal hierna op zoek gaan. Verder verwacht zij dat de overheid de nodige steun zal geven.
Dag van de rouw
Dag van de rouw is in principe voor elke groep die het verlies van haar geliefden herdenkt. De dag zal georganiseerd worden nabij het Monument van de Binnenlandse Oorlog tegenover het Onafhankelijkheidsplein. De commissie denkt erover na om in de komende jaren de dag te decentraliseren naar de dorpen in het binnenland en de districten waar het grootste slagveld van politiek geweld was. De dag van nationale rouw heeft als doel om het leed van alle slachtoffers te herdenken, ongeacht waar ze zich bevonden ten tijde van een gewelddadig conflict en wat hun standpunten waren. “Vandaar dat we op die dag het pad van verzoening bewandelen. Het thema voor die dag zal zijn ‘Als we samen kunnen feesten, moeten we ook samen kunnen rouwen, zo kunnen we Suriname het best opbouwen’. Zoals de vorige keer zal er om 12.00 uur, 1 minuut stilte worden gehouden, de vlagen zullen halve stok hangen en de mediahuizen zullen worden verzocht gepaste muziek te draaien”, aldus voorzitter Jeroe.

error: Kopiëren mag niet!