Samir Gobind: “Milieu omvat meer dan alleen fysieke vervuiling”

De awareness voor de milieuzorg binnen de samenleving begint geleidelijk op gang te komen. Zo heeft het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) een aanvang gemaakt met de transformatie van de mijnbouwsector, waarbij het concept van de mijnbouwwet in het laatste kwartaal van dit jaar afgerond zal zijn. Volgens de directeur van NH, Dave Abeleven, wordt er inmiddels wel gewerkt met milieustandaarden. Ook binnen het parlement ligt het concept van de milieuwetgeving klaar. Echter merkt Samir Gobind, jeugdparlementariër van het district Wanica, op dat de verschillende instituten elk hun eigen weg bewandelen ten aanzien van milieuzorg.
Gebrek aan synchronisatie
“NH is nu bezig met een concept mijnbouwwet, terwijl er in het parlement al een concept milieuwet is ingediend. Hoe kan men alvast met milieustandaarden werken wanneer het concept van de mijnbouwwet niet eens af is? Waarom kan die mijnbouwwet bovendien niet geïncorporeerd worden in de milieuwet, die klaarligt in het parlement? Is er wel overleg gepleegd met de betrokkenen? We hoeven namelijk niet honderden afzonderlijke wetten te hebben over milieu, maar slechts één milieuwet. Zo kan alles ook in één keer behandeld worden in De Nationale Assemblee (DNA), anders zal het veel langer duren voordat het goedgekeurd wordt”, zegt Gobind in gesprek met Dagblad Suriname.
Wetten alleen zijn niet voldoende
Kwikvrije goudwinning is eveneens een streven van NH. De jeugdvertegenwoordiger is niet overtuigd dat dit in Suriname mogelijk zal zijn. “De reden hiervoor is heel simpel; de geschiedenis van het land heeft uitgewezen hoe goed we de dag van vandaag kunnen plannen en duurzaam kunnen uitvoeren. Als we naar de mentaliteit van Surinamers kijken, lijkt dit streven wel op een onrealiseerbare droom.” Gobind vindt het enorm belangrijk dat er periodieke controles en sancties gehanteerd worden, want wetten op zich kunnen de transformatie niet teweeg brengen. Men beweert eveneens dat politieke belangen een rol spelen bij de implementatie van de milieuwet. “Dit is een duidelijk teken dat men niet denkt aan duurzame ontwikkeling waar de generaties na ons de vruchten van kunnen plukken. Hoe wilt men dan het milieu (mens, flora en fauna) beschermen?” Het is ook van belang om de milieuvriendelijke producten betaalbaar te houden, anders belandt de samenleving weer in een vicieuze cirkel waar het milieu uiteindelijk grote schade zal oplopen, met alle gevolgen van dien.
Import controle invoeren
Gobind vindt dat er reeds bij het importeren van allerlei goederen een maatstaf gehanteerd moet worden voor de preventie van schadelijke invloeden. “Men moet eerst een onderzoek verrichten naar hoeveel schade een bepaald product kan aanrichten aan het milieu. Er zijn namelijk goederen die gerecycled kunnen worden en die milieuvriendelijk zijn.” Gobind merkt op dat men zich teveel op de fysieke vervuiling focust als het op bescherming van het milieu aankomt. “Als men een milieuwet maakt, moet er niet alleen gefocust worden op de fysieke milieuvervuiling, maar vooral op de preventie daarvan. Het klinkt allemaal natuurlijk heel kostbaar, maar als men het milieu centraal wilt stellen, is het in ieder geval wel noodzakelijk.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!