De eerste vergadering van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), onder leiding van de nieuwe voorzitter Kelvin Koniki, is zoals in een eerdere editie van Dagblad Suriname aangegeven, zeer rumoerig aan toe gegaan. Jongeren/studentenvertegenwoordiger Jair Kross stelt dat sommige leden van het NJP op de bewuste dag hebben geprobeerd om de vergadering te frustreren.
“Het is nog steeds de voorzitter die de agenda bepaalt. Natuurlijk mag je ook jou ideeën poneren, maar een heel rumoer creëren, weglopen, lawaai te maken, is niet gepast bij ons als jongeren. Wij moeten niet het voorbeeld van anderen nemen. Wij moeten juist het goede voorbeeld geven aan onze medejongeren”, meent Kross. Hij vindt het jammer dat een groepje jongeren de vergadering bewust heeft willen frustreren. Op de agenda stond ook een motie, die gericht was om voor te zorgen dat jeugdparlementariërs niet op politieke podia verschijnen. Kross meent dat indien leden niet eens waren met een agendapunt, dat anders kenbaar kon zijn gemaakt.
“Als je wordt uitgenodigd voor een vergadering, krijg je de agenda opgestuurd. Zo hoort het in ieder geval aan toe te gaan. Als er onduidelijkheden zijn, kun je altijd vooraf bij de voorzitter of ondervoorzitter aankloppen. Zo niet vraag je een punt van orde tijdens de vergadering. Wat echter gebeurd is, is helemaal fout. De vergadering werd opzettelijk wanordelijk gemaakt”, stelt hij. Kross geeft wel toe dat hij zich niet terug kan vinden in de motie. Hij verwijst daarom naar een lid van het NJP, dat aangaf dat het een grondwettelijk recht is van elke Surinamer om zich bij een politieke partij aan te sluiten en deel te nemen aan de activiteiten van de partij. “Niets mag ze tegenhouden om dit recht te beleven. Ik ben die mening ook toegedaan. Elke Jeugdparlementariër moet vrij zijn om zijn of haar mening te uiten en mee te doen aan zulke activiteiten”, stelt hij. Kross stelt aan de andere kant wel dat het slechts de eerste vergadering is geweest, waar de voorzitter van deze jongerenorganisatie leiding heeft gegeven. Onterecht noemt hij de stelling, gericht op een dictatoriale bestempeling van de nieuwe voorzitter.
Kavish Ganesh