Inspraak bevolking bij invoering nieuw kiesstelsel

Het kiesstelsel wordt door een aanzienlijk deel van de bevolking als ‘onrechtvaardig’ beschouwd. Het diepgewortelde wantrouwen van politieke partijen jegens de NDP, die ervan verdacht wordt een nieuwe kieswet in haar voordeel te willen samenstellen, zorgt ervoor dat er ondersteuning gezocht wordt bij het volk. Gesteld is dat de nieuwe kieswet breed dient te worden gedragen, het moet voldoen aan de aspiratie van het volk. Gedacht wordt aan een kiesstelsel, waarin de burger vertrouwen heeft en dat zorgt voor vertrouwen in de politiek. De precieze bepalingen, die moeten leiden tot een rechtvaardige kieswet moeten minutieus, in voortdurende samenspraak uitgedokterd worden.
Referendum
Het is volgens voor- en tegenstanders van de regering nodig om de grondwet en de kieswet, regelmatig, wanneer het nodig blijkt, aan te passen aan huidige ontwikkelingen en omstandigheden. Situaties veranderen niet alleen op het politiek vlak. Ook de economie en culturele zaken spelen in deze mee. Er vormen zich nieuwe groepen in de samenleving. De uitdagingen veranderen voortdurend. “Het vertrouwen in het nieuw kiesstelsel kan het best bekrachtigd worden door een referendum”, is al naar voren gebracht tijdens de besprekingen van de Staatscommissie Evaluatie Verkiezingswetgeving, onder voorzitterschap van Jules Wijdenbosch.
Politiek onbegrijpelijk voor laag opgeleiden en jongeren
De jongeren in de samenleving geven de Commissie Evaluatie Verkiezingswetgeving en de politieke partijen die daarbij betrokken zijn, stof tot nadenken. Jongeren rond de leeftijd van 18 jaar vormen een groot deel van het electoraat. Er zijn tijdens de besprekingen stemmen opgegaan, die stellen dat politiek onbegrijpelijk is voor laag opgeleiden, maar ook voor de jeugd, vooral de 18-jarigen in Suriname. “Zij zijn nog geen zelfstandige volwassenen, derhalve hebben zij ook weinig inzicht en levenservaring. Zij kunnen politieke besluitvorming niet op hun merites beoordelen”, is naar voren gebracht. Gewezen is op adolescentie, de overgang in de ontwikkeling tussen de jeugd en volledige volwassenheid, hetgeen een periode representeert, waarin een persoon biologisch, maar niet emotioneel en intellectueel volgroeid is. Het geven van stemrecht op deze leeftijd wordt daarom als onverstandig beschouwd.
Nieuwe politieke partijen
Als wij dit standpunt met dat van de activisten verenigd in We Zijn Moe, Seti Sranan en andere actiegroepen groepen vergelijken, dan blijkt dat de tegenstelling groot is. De houding die in deze kringen wordt aangenomen, doet geloven dat de jongeren zich niet zullen laten terugdringen. Ze zijn zo in vuur en vlam geraakt voor ombuiging van het regeringsbeleid, dat zij serieus aan de oprichting van een politieke partij denken. Gezien de vele ego’s op het toneel zou het best kunnen uitmonden tot meerdere nieuwe partijen. De bestaande politieke partijen trekken aan en lokken openlijk naar de actiegroepen. ‘Samen staan we sterk, voorkom versnippering van stemmen, laat ons één lijn trekken tegen de tegenstander’, wordt gescandeerd.
Fusering politieke partijen wordt bekeken
Bij de commissie zijn er stemmen opgegaan om geen combinatievorming voor de verkiezingen toe te staan. Als dit doorgedrukt wordt, is het te verwachten dat kleine partijen zullen fuseren. Dit onderwerp is los van de nieuwe kieswet al ter sprake gekomen tussen meerdere politieke partijen met klinkende namen. Het is publiek geheim dat de NPS, SPA en DA’91 ook hun gedachten daarover laten gaan.
HD

error: Kopiëren mag niet!