Vuilniszakkenproject gaat uiteindelijk van start

Minister Edgar Dikan van het ministerie van Regionale Ontwikkelingen (RO) geeft in een gesprek met Dagblad Suriname aan dat voorbereidingen van het vuilniszakkenproject nu in volle gang is. Het ligt in de bedoeling dat deze officieel op 1 januari 2018 van start gaat. “De verordening rond het vuilniszakkenproject is eindelijk goedgekeurd. We hebben nu die verklaring van geen bezwaar al verkregen van DNA. Het is momenteel opgestuurd naar de president, die dit vervolgens zal opsturen voor publicatie. Vanaf dat moment heeft het zijn rechtsgeldigheid verkregen.”
Het ministerie zal langzamerhand verder overgaan tot voorbereiding en uitvoering van het project. Er is een overgangsperiode ingebouwd van ongeveer 6 maanden. Hierbinnen zal er een bewustwordingscampagne gehouden worden en moet de openbare aanbesteding plaatsvinden, waarin een ondernemer gesignaleerd moet worden om de zakken te produceren. Het commissariaat van Paramaribo is al begonnen met de bewustwordingscampagne en heeft de kleuren al op haar website gepubliceerd.
Het ministerie zit momenteel met ‘producenten’, die de zakken al hebben geproduceerd. De kleuren van de zakken waren reeds lang bekend en enkelen hebben het op zich genomen namaakzakken te produceren, die hoogstwaarschijnlijk niet voldoen aan de vereisten. Volgens de minister zal er onherroepelijk tegen deze namaakfabrikanten opgetreden worden. De minister kan nog niet in termen van beboeting praten, zolang het niet bekend is als de wet hierop inspeelt.
Burgers handelen uit eigen houtje
Vanwege het feit dat er reeds lange tijd het vuil in het ressort Kabalebo niet opgehaald werd, heeft de gemeenschap op eigen initiatief besloten een bijdrage te leveren, zodat dit weer kan gebeuren. De dc van Kabalebo is dus gevraagd het een en ander in orde te maken, zoals een ondernemer aan te dragen die middels betaling het vuil in de buurt kan ophalen. Hiervoor moeten de bewoners per maand ongeveer SRD 20 betalen. De minister geeft aan dat dit vanuit het initiatief van de burgerij te Kabalebo zelf is besloten en dat dit niet geldt voor andere districten of ressorten.

error: Kopiëren mag niet!