Lokale bank dupeert klanten Western Union

2Lokale bank dupeert klanten Western UnionKlanten van Western Union zijn al ruim een week de dupe van een oponthoud in de transacties van geld uit het buitenland. Het probleem ligt bij een lokale bank die het geld niet overmaakt. Wanneer iemand geld overmaakt vanuit het buitenland naar Suriname, wordt het geld niet rechtstreeks naar de ontvanger toe verzonden. Nederland als voorbeeld genomen: Het geld wordt bij een locatie afgegeven. De transactie wordt in het systeem gezet. De zender krijgt een code en geeft de code aan de ontvanger in Suriname. Vervolgens kijkt de agent van Western Union in Suriname (WU) in het systeem als de transactie is gepleegd, en gaat over tot het uitbetalen van het geld. Aan het eind van de dag telt WU het uitbetaalde geld op, en dat wordt aan de agenten in Suriname uitbetaald, via één lokale bank.
“Wij betalen het uit. Het is niet zo dat wij het geld vooraf ontvangen”, stelt Ramon Hooplot van Cari Transfer (agent van WU). Hij geeft aan dat er in de maand mei (eind) een zware run is geweest op de locaties van de WU-agenten in Suriname. Dat had veelal te maken met het feit dat mensen in Nederland aan het eind van de maand geld hebben ontvangen. Vreemde valuta pinnen is ook een probleem, waardoor mensen eerder geneigd zijn om van de diensten van WU gebruik te maken.
Er is een enorme drukte geweest op de middelen. Kort gezegd zaten de agenten uiteindelijk met een liquiditeitsprobleem. Tot overmaat van ramp heeft de lokale bank (vanwege een intern onderzoek) het geld niet op de rekening van de agenten gestort. “Hierdoor zijn wij extra gehandicapt om aan de middelen te komen. Niet dat wij het geld niet hebben. Het geld is in Suriname, maar de bank schuift het niet door zodat wij erover mogen beschikken. Het gaat er dus niet alleen om dat klanten niet aan hun geld kunnen komen, maar klanten worden gedupeerd. Mensen hun leven wordt helemaal ontregeld. Mensen hebben bijvoorbeeld geld verzameld voor ondersteuning aan een familie voor de begrafenis en ineens hoort men dat men niet aan het geld kan komen. Dat is lastig”, aldus Hooplot. Het probleem was volgens hem liever gisteren dan vandaag opgelost. Wat het worden zal, kan Hooplot ook niet aangeven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!