Oorlog binnen NJP: vergadering loopt uit de hand

De NJP-vergadering van zaterdag is na rustig te zijn aangevangen, uiteindelijk uit de hand gelopen (foto: Ricky Bahadoersingh)
De NJP-vergadering van zaterdag is na rustig te zijn aangevangen, uiteindelijk uit de hand gelopen (foto: Ricky Bahadoersingh)
Op 10 juni zijn de vaste commissies van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) geïnstalleerd middels een openbare vergadering, die nogal heel heftig is verlopen. De voornaamste reden hiervan was verschil in mening over politieke kwesties en de communicatie tussen de leiding van het NJP met de overige leden. Deze was de derde NJP-vergadering. De verkiezing van de diverse commissies op zich geschiedde vlekkeloos, totdat de voorzitter de leden uitnodigde om hun hart te luchten. Hieronder volgen enkele reacties van de leden van het NJP, die het een en ander ter tafel hebben gebracht tijdens de vergadering.
Wijziging agendapunten
Eén van de meest frappante zaken die ter sprake kwam tijdens de vergadering, ging over de agendapunten die volgens enkele leden zeer vaag was. De leden wisten namelijk allen waarvoor er een vergadering was belegd, maar enkele van hen vonden het noodzakelijk om dit tot een punt van discussie te maken. “Ik vind dat het duidelijk gemaakt moet worden, zodat de mensen in de zaal weten dat het een verkiezing is voor de commissies van het NJP”, gaf een lid te kennen. Ook Zenani van Throo (plaatsvervanger ondervoorzitter) vond dat de agendapunten nogal vaag waren, waardoor zij een agendawijziging eiste. Bijkans 14 leden stemden tegen de agenda aanname. Daarnaast interrumpeerde Van Throo de voorzitter meerdere malen om haar “punt van informatie/interruptie” bekend te maken, ondanks dat dit initieel geweigerd werd door Kelvin Koniki (voorzitter).
Leiding NJP teleurstellend
Alexander Djoe gaf te kennen dat hij teleurgesteld is in de voorzitter vanwege een facebook post, die onterecht verwijderd is door Koniki. “De voorzitter, die tevens een medebeheerder van de NJP facebookpage is, heeft een post van mij verwijderd. Hij geeft aan dat wij eerst toestemming moeten vragen of hem op de hoogte moeten stellen om iets te kunnen posten. Door deze dictatoriale handeling heb ik het vertrouwen in u verloren als persoon, collega en vriend. Ik hoop dat dit zich nooit meer afspeelt in de toekomst.” Ook Xavier Biegman was dezelfde mening toegedaan. “Ook ik heb het vertrouwen in de leiding van het NJP verloren. Als ik kijk hoe er met elkaar wordt omgegaan, vind ik echt niet dat dit door de beugel kan. Als het ‘boven’ niet goed gaat, hoe verwachten jullie dan dat het ‘beneden’ onderling goed met ons zal gaan? Ik verzoek jullie om hieraan te werken, zodat er een goede samenwerking kan zijn.”
Behoefte aan training
Ook lid Majenka Domini maakte haar wens kenbaar. “Ik wil graag dat wij als jeugdparlementariërs spoedig getraind worden, zodat we de nodige skills krijgen om als volwaardige jeugdparlementariërs te kunnen functioneren.” Biegman vindt ook dat er behoefte bestaat aan trainingen. Vince Dalen maakte een merkwaardige opmerking. “Kunnen we geen trainingen krijgen van politieagenten over hoe we moeten omgaan met omkopingen? Ik praat namelijk uit eigen ervaring.” Dalen maakte eveneens gebruik van de gelegenheid om kenbaar te maken dat de leden nog schoolgaanden zijn en een vergoeding nodig hebben. “We staan nog niet op eigen houtje en het is lastig om telkens de bus te betalen. Daarom willen we graag vakantiegeld.”
Gebrek aan samenwerking
Samir Gobind heeft ook zijn misnoegen kenbaar gemaakt. In verband met de hindoestaanse immigratie heeft het NJP een statement uitgebracht, waar Gobind totaal niet bij betrokken was. Van Throo, die initieel de uitnodigingen voor een photoshoot persoonlijk aan enkele leden door gaf, bleek dit niet bij een ieder gedaan te hebben. “Waarom krijg ik zulke informatie niet, terwijl andere collega’s persoonlijk een bericht krijgen? Volgens het ordereglement is het bovendien de taak van de voorzitter om na consult met de leden het NJP in en buiten rechte te vertegenwoordigen en niet de plaatsvervanger ondervoorzitter. De voorzitter heeft dit bovendien niet eens met ons besproken.” Koniki deelde mee dat hij eveneens niet op de hoogte was van dergelijke activiteiten.
Politieke inmenging
Ook de participatie van Stefana Amatsairoon op 20 mei in Grun Djari kwam aan de orde.
“Als jeugdparlementariër is het niet verstandig om op een politiek podium te staan. Dit is niet nodig en het NJP moet zich distantiëren hiervan, want de jongeren hebben niet gestemd op Abop, VHP, PL enz. maar op jongeren”, zei een lid. Jeugdvertegenwoordiger Janita Moektimisier deelde het volgende mee. “Voor de verkiezing van het NJP heeft een deel van de mensen zich aangesloten bij een politieke partij van wie zij ondersteuning hebben gekregen. Ook na de verkiezing zien we dat de politieke partijen een rol spelen in dit alles. We zijn nu in commissies onderverdeeld. Laten wij dat van de politieke partijen achterwege laten.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!