Bestrijding genderongelijkheid factor bij suïcidepreventie

2Bestrijding gender ongelijkheid factor bij suicidepreventie“Niet alle ziektes zijn aan de buiten kant te zien. Niet alle ziektes hebben een naam gekregen. Maar een pijnloze dag heb ik nog nooit gezien.” Stichting Ucare organiseerde afgelopen vrijdag, onder auspiciën van Unesco, een nationaal congres ‘Genderongelijkheid en gender gerelateerd geweld leidend tot depressief en suïcidaal gedrag bij jonge vrouwen’. Het waren niet alleen spreekbeurten, maar ook voordrachten van individuen en groepen, die zich specifiek richtten op het onderwerp. Er werd gekeken naar de toegevoegde waarde van onder andere jongerenorganisaties en sportclubs in de gemeenschappen. De focus was op beleid en hulp. Dit werd gecoverd door parlementariër/huisarts Dew Sharman en Rudi Dwarkasing (waarnemend medisch directeur PCS). Sharman richtte zich op het beleidsmatige rond zelfdoding en preventie daarvan, terwijl Dwarkasing sprak vanuit zijn positie als psychiater bij het PCS.
Renuka Biharie van het Gender Instituut (Adekus) legde een link tussen suïcide/depressie en genderongelijkheid. Uit haar inleiding was vast te stellen dat genderongelijkheid en de effecten daarvan ook in depressie kunnen uitmonden, met als uiteindelijk gevolg: zelfdoding. Het probleem is volgens Biharie niet moeilijk op te lossen als er aan gendergelijkheid gewerkt wordt. Echter vraagt zij zichzelf af, als “wij bereid zijn om de rol als opvoeder of rolmodel in te nemen. Zijn wij bereid een samenleving te creëren met gendergelijkheid”, vroeg Biharie zich af.
Neuropsycholoog Shónima Gangaram Panday sprak over depressie en het effect hiervan op jonge vrouwen. Onderzoek wijst uit dat 1 op de 10 adolescenten depressie heeft. Depressie viert hoogtij in de leeftijd tussen 15 en 30 jaar. Het komt ook tweemaal zo vaak voor bij vrouwen. Gangaram Panday merkte echter op dat in westerse landen, waar gendergelijkheid werd aangepakt, ook gevallen van stress/depressie voorkomen. “Het is goed genderongelijkheid te erkennen als één van de mogelijke oorzaken van depressie, maar het is complexer”, stelt de neuropsycholoog.
De meeste sprekers op het congres zijn volgens Rishmi Biharising (Ucare) vanaf het begin al betrokken geweest bij het project. Het congres was de afsluiting van een project dat Ucare heeft uitgevoerd in de afgelopen 4 maanden. Er zijn trainingen verzorgd en debatsessies georganiseerd op verschillende scholen. De bedoeling was om depressie en suïcidaal gedrag, dat ontstaat bij tienermeisjes, weg te werken. Er zijn trainingen verzorgd in zelfvertrouwen. Daarnaast werd ook een focus gelegd op het signaleren van depressie.
Met de resultaten van het congres wil Ucare een duidelijke boodschap richten naar het beleid toe. “Wij zijn een ngo. Wij kunnen niet beslissen over het beleid. Wij hopen dat de overheid inziet dat zulke organisaties een veel grotere rol innemen dan wat men denkt. Het is niet alleen beleid en structuur. Deze groepen moeten betrokken worden, omdat wij dieper in de wijken werken”, aldus Biharising.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!