Telesur heeft wederom de belofte gemaakt de internetverbinding te zullen verbeteren. Deze belofte werd gedaan tijdens de lancering van het Telesur Nationaal Bandbreedte Project te Clevia. Er is heel veel werk vooraf gegaan om dit project te verwezenlijken, zegt Telesur-directeur Mike Antonius. Daarbij is het telecombedrijf gestuit op diverse uitdagingen, omdat er wijzingen aangebracht werden op zowel vaste als mobiele netwerken. Er waren onder andere klachten ten aanzien van de service onderbrekingen. “Dit had te maken met alle nieuwe systemen die we aan het implementeren zijn voor verbetering van onze systemen. Het project houdt in dat er landelijk de koperen kabels van het vaste net vervangen zullen worden met glasvezels. Als er gekeken wordt naar de behoefte van de consument, dan verwacht deze veel meer bandbreedte en steeds hogere snelheden en de koperen kabels waren niet opgezet voor de dataverbinding maar voor spraak. Maar met de mogelijkheden die er vandaag zijn, moet er gewerkt worden om een veel grotere bandbreedte te creëren”, zegt Antonius. Er is vervolgens gekozen voor het gebied Clevia, omdat het daar niet nodig was nog een kabellijn te trekken. Men is gestart in een gebied waar de bandbreedte direct verhoogd wordt.
Oud-systeem leverde 6 tot 10 MB
Met het oude systeem kon men maximaal 6 tot 10 MB bewerkstelligen, maar met dit nieuw project zal de mogelijkheid gecreëerd worden om minimaal 20 MB te leveren. Vervolgens is er een traject uitgezet, waardoor er meer dan alleen internetdiensten geleverd kunnen worden. Naast Clevia zal dit project ook landelijk uitgevoerd worden. De Telesur-directeur heeft verder aangegeven dat in het verwezenlijken van het project het telecombedrijf op een verantwoordelijke manier te werk zal gaan. Dat betekent dat straten en of straattegels niet plotseling opengebroken zullen worden, wat eventueel voor wegopstoppingen zou kunnen zorgen. “Telesur werkt aan haar dienstverlening, zodat deze op een optimaal peil komt. Er zal namelijk gewerkt worden aan het uitrollen van glasvezelkabels. Dit is een project dat ruim USD 115 miljoen zal kosten, een bedrag dat Suriname heeft geleend van de Chinese overheid. Het project heeft en duur van 12 tot 18 maanden, afgaande van de uitdagingen die het telecombedrijf gedurende het project kan tegenkomen”, aldus Antonius.
Minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWTC) Jerry Miranda heeft gesproken over het belang van het aanbrengen van vernieuwingen. “De technologie gaat door en niets is meer als hoe het vroeger was.” In dit kader heeft de regering er niet aan getwijfeld haar medewerking te verlenen aan de realisatie van dit project. Het updaten van de netwerken moet voordelen opleveren ten behoeve van het onderwijs, volksgezondheid alsook andere sectoren. “Hoewel communicatie niet mijn ding is, ben ik blij dat mijn buurt eerst aan de beurt is gekomen en zal ik erop toezien dat dit project verantwoordelijk verloopt en dat de directeur zich houdt aan zijn belofte om een betere verbinding te creëren”, aldus OWTC-minister Jerry Miranda.