Meer aansluitingen Telesur mogelijk

Telesur-directeur Mike Antonius (m), innovation director Steven Tjritrotaroeno (l) en projectleider Doric Ramlakhan (foto: Anil Ramkumar)
Telesur-directeur Mike Antonius (m), innovation director Steven Tjritrotaroeno (l) en projectleider Doric Ramlakhan (foto: Anil Ramkumar)
Tijdens een persconferentie voor de lancering van het nationaal bandbreedte project zijn Telesur-directeur Mike Antonius, innovation director Steven Tjritrotaroeno en projectleider Doric Ramlakhan verder ingegaan op vragen over de uitvoering van het project. Het overschakelen van koperen kabels naar een glasvezel infrastructuur heeft als voordelen dat er minder last zal zijn van vocht, wat zal leiden tot stabiele verbindingen, meer aansluitingen en een verhoogde capaciteit van data op mobiele en vaste verbindingen. Er zijn reeds 6 gebieden opgeleverd, waar men nu al snelheden van 10 Mbps en 20 Mbps aan het uittesten is (484 aansluitingen), te weten Doekhieproject, Exodusproject, CLO project, Hanna’s Lust, Aquarius Village en Surivillage. Gebieden waar er binnenkort getest zal worden met hoge bandbreedtes zijn ongeveer 7 centrales te Clevia, La Vigilantia, Hanna’s Lust (koper gedeelte), Tijgerkreek, Moengo, Brokopondo en Albina. Antonius geeft aan dat de gebieden die zijn opgeleverd, de mensen een schrijven van Telesur zullen krijgen om aan te geven dat ze snelheden kunnen halen tot 20 MB en deze vervolgens mogen uittesten voor een bepaalde periode. “We zullen hen nadien weer contacten om na te gaan hoe men het vond en welke diensten we verder met hen kunnen afnemen.”
Volgens de directeur houdt het project niet alleen in het vervangen van glasvezelkabels, maar daarnaast ook het verbeteren van de E-governance services. Vandaar dat het project een bedrag van USD 115 miljoen kent, dat binnen 15 jaar terugbetaald moet worden. Huawei is een Chinese multinationale netwerk- en telecommunicatieapparatuur en dienstverlenende onderneming, die ook een van de partners is bij dit project. “Huawei is een van onze leveranciers. Een van onze eerste projecten, waaronder Surinam Guyana software cable system een project wat dateert uit 2010, werd samen met Huawei uitgevoerd. De implementatie was een jaar of 2 en we werken ook samen op onze mobiele infrastructuur en nu richting het vaste net”, zegt Antonius.
Geen significante verhogingen
Telesur heeft in de afgelopen 11 maanden haar tarieven niet aangepast. Vorige week heeft de telecomprovider bekendgemaakt de tarieven te zullen aanpassen, waarvan de nieuwe tarieven rond 15 juni bekendgemaakt zullen worden. “In de afgelopen maanden hebben we ervoor gekozen een conservatieve strategie te hanteren, rekening houdende dat we ook met een aantal verbeteringen bezig zijn. Je zorgt in ieder geval ook ervoor dat er een bepaalde prijskwaliteitsverhouding is. Nu zijn we bezig met significante verbeteringen en wordt het tijd dat wij de tarieven aanpassen. Daarbij zal er rekening gehouden worden met de markttarieven, maar men hoeft geen significante verhogingen te verwachten”, aldus de telecomdirecteur.
Ten aanzien van de snelheden is de service gefocust op het vaste net. De snelheid op een celtelefoon zal slechts merkbaar zijn wanneer men op een wifi-verbinding zit.

error: Kopiëren mag niet!