“We hebben teveel problemen op de PL-route!”

1 PL-bushouder-GÇ£We hebben teveel problemen op de PL-route!Het openbaar vervoer in Suriname heeft sinds jaar en dag te kampen met onopgeloste knelpunten, die zich continue voordoen binnen deze sector. Alhoewel er een belangen behartigende organisatie aanwezig is voor de bushouders heeft dit volgens velen tot nog toe geen soelaas geboden, waardoor de chaos met de dag toeneemt. Zo is het algemeen bekend dat sommige buschauffeurs hun reguliere trajecten niet onderhouden. De buschauffeurs van de routes PWB (Paramaribo Wanica Bomapolder) en PHC (Paramaribo Helena Christina) maken zich eveneens schuldig hieraan.
Marihuana gebruiken achter het stuur
De bussen die in feite bestemd zijn voor de omgeving van Welgedacht A (Wanica) rijden niet volgens de voorgeschreven route. “Zij komen gewoon naar Lelydorp. De PHC-bussen bijvoorbeeld moeten naar de Helena Christinaweg gaan, maar ook dat doen ze niet. Ik heb dit voorgelegd aan het ministerie van OW&T en zij doen letterlijk niets hieraan! Op elke route zijn er contactpersonen om problemen door te geven, maar ook zij zijn voor spek en bonen! Ze kunnen niet eens Nederlands praten. Als je naar hen toestapt, schelden ze je uit. PLO zelfs doet ook niets. Altijd is het kantoor gesloten. Alleen wanneer de subsidie uitbetaald moet worden, gaat het PLO-kantoor open. We hebben teveel problemen op de PL-route”, zegt een verontruste PL-bushouder tegenover Dagblad Suriname. De bushouder is ten einde raad. “Niemand doet iets voor de bushouders. Ik zie ook hoe buschauffeurs marihuana gebruiken achter het stuur. Er is geen controle. Dit is zo vaak doorgegeven, maar niemand treedt op.”
Naar zeggen van de bushouder heeft het ministerie van Openbare Werken en Transport (OW&T) toestemming verleend voor de ontstane situatie. “Het is 3 dagen geleden dat de bussen van Welgedacht A een parkeerplaats hebben gekregen op dezelfde eindhalte van de PL-bussen.” De bushouder vraagt zich af wat de aanleiding hiervoor is geweest. “We hebben al weinig parkeerruimte; er zijn ongeveer 150 bussen op de PL-route! En nu zijn er 10 bussen erbij gekomen in opdracht van Ramon Bourne (hoofd Openbaar Vervoer)! Het zou beter zijn als onze eindhalte weer aan de Maagdenstraat wordt gebracht in zo een situatie.”
Volgens de bushouder zijn er landelijk 1300 bushouders, waarvan slechts 50 zijn aangesloten bij de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). “Ik probeer al zolang lid te worden van de PLO, maar toch lukt het niet. Ik heb alles al ingediend en zelfs SRD 100 betaald voor een lidmaatschapskaart. En steeds zegt PLO dat mijn kaart nog niet in orde is.” Doordat de groep van afgewezen bushouders enorm is, staan zij achter Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van het Actiecomité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders. “Ik vind wel dat Sahadew-Lall onze belangen zal kunnen behartigen.”
Subsidie niet afschaffen
Onlangs zijn de tarieven voor het openbaar vervoer verhoogd, maar desondanks is dit niet voldoende, beklemtoont de bushouder. “Een band die voorheen SRD 325 kostte, is nu SRD 1400. Een ieder hanteert de dagkoers.” De speciale tarieven voor de onderdelen van de bussen moeten wederom geïntroduceerd worden. “In de jaren ’90 was dit het geval.” De bushouder vindt desalniettemin dat de tarieven niet nog een keer een aanpassing moeten ondergaan. “Het is nu al te zwaar voor de mensen.
Kinderen zeggen aan mij dat zij het niet kunnen betalen. Sinds de bustarieven omhoog zijn gegaan, is ons inkomen drastisch gedaald. De schoolkinderen die bij Nieuw Weergevondenweg en de Noordpoolweg een bus namen, moeten nu lopen.” Daarom spreekt de bushouder de hoopt uit dat de regering emfatisch zal zijn naar het volk toe en dat zij de subsidie niet zal afschaffen. Daarnaast ziet de bushouder graag dat de politie optreedt tegen buschauffeurs, die zich niet aan de regels houden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!