De Organisatie Hindoe Media in Suriname (OHM) pleit bij monde van Radjen Baldew voor meerdere directoraten Cultuur bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, één voor elk bevolkingssegment. “De overheid moet Cultuur vanuit een andere bril bekijken. Suriname heeft culturele rijkdom, alle stromen moeten evenredige aandacht krijgen. Het is aan te bevelen dat naast de inspanning van individuele groepen er een actief beleid ontwikkeld wordt vanuit de overheid, zodat de bestaande culturen in Suriname zich in alle richtingen kunnen conserveren en vooral ontwikkelen.”
Cultuurbeleid aan verandering toe
De Kenniskring bood aan ambassadeur Satendar Kumar van de Republiek India en Radjen Baldew van de Organisatie Hindoe Media een podium om zich, in verband met 144 jaar Hindoestaanse Immigratie, te uiten. De gastprekers benaderden de herdenking vanuit een cultureel oogpunt. Volgens Baldew moet het cultuurbeleid totaal veranderen. Het lijdt een ondergeschikt bestaan binnen het onderwijs- en politiekgebeuren. “Je ziet wel dat de afro-westerse cultuur subtiel wordt voorgetrokken. Alle groepen behoren gelijke behandeling te krijgen. Eenheid in verscheidenheid moet niet alleen met de mond gepropageerd te worden, het dient ook financieel organisatorisch ondersteund te worden, daarom is het nodig dat er voor alle culturele groepen, aparte directoraten komen.”
Kennis en wijsheid
Baldew haalde aan dat de Hindoestaanse immigranten arm waren. Bij aankomst in Suriname hadden zij slechts een bundeltje bij zich met daarin hun persoonlijke bezittingen, maar zij brachten kennis en een rijke cultuur met zich mee. In hun bagage bevonden zich boeken, de Koran en andere heilige geschriften en literatuur. De immigranten waren veelal ontwikkeld en konden lezen en schrijven. “Ze kwamen niet onbewapend naar Suriname, ze waren arm maar bezaten kennis.” Dat is volgens de spreker tot de dag van vandaag een houvast gebleken bij het aarden in Suriname.
Verschillende koloniale patronen
De solide cultuur en de religie hebben de immigranten in staat gesteld om zich te organiseren, hun cultuur en taal te conserveren ondanks aanvallen van de christenen, die de immigranten beschouwden als heidenen en die probeerden te kerstenen, wat nooit echt is gelukt. Baldew identificeert anno 2017 vanuit de Volle Evangelie-beweging, een nieuwe golf van poging tot kerstening van het Aziatisch bevolkingssegment. “Het is merkbaar dat er een aanval is geopend op onze geloofsgenoten. Dat mag, er is vrijheid van godsdienst, maar dat neemt niet weg dat de concurrentie op de loer ligt. Waakzaamheid is geboden.”
Al met al is het de Hindoestaan goed gegaan in Suriname
De intellectueel Baldew concludeerde dat al met al het goed is gegaan met de Hindoestaanse immigrant in Suriname. Volgens de statistieken werden er 34.000 immigranten overgebracht, daarvan keerden 12000 huiswaarts terug. De overige 22.000 vormden de startpositie van de Hindoestaanse bevolkingsgroep. Vandaag telt dit bevolkingssegment 325.000 zielen, wat in vergelijking met Trinidad en Guyana een aanzienlijke vermenigvuldiging laat zien. Alleen al dit aspect van de ontwikkeling geeft aan dat de immigranten het in Suriname goed hebben gedaan. De Engelsen hebben anders dan de Hollanders gekoloniseerd. De Engelsen hebben de immigratiestroom naar hun overzeese gebieden streng gedicteerd en gecontroleerd en dusdanig in de Engelse keurschijf gemanoeuvreerd, dat zelfs de taal werd weggedrukt. Volgens Baldew mag Suriname zich gelukkig prijzen dat het hier anders is gegaan, de taal, het Sarnami werd behouden en was de kerstening veel minder.
HD