DNA-voorzitter bang voor quorumspook

Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft afgelopen donderdag geen parlementsvergaderingen kunnen uitschrijven, omdat het parlement momenteel met een quorumprobleem zit. Hoewel de coalitie vertegenwoordigd wordt door 31 zetels, kan zij momenteel slechts op 25 zetels rekenen. Dagblad Suriname begrijpt dat Amzad Abdoel (NDP) wegens een medische ingreep niet beschikbaar is, terwijl Rudolf Zeeman (BEP) momenteel met een sterfgeval zit. Rossellie Cotino (NDP) zit al langer dan een week in het buitenland, terwijl collega NDP’ers Silvana Afonsoewa, Erwin Lienga en Aida Nading deze hele week met partijactiviteiten bezig zullen zijn in het Boven-Suriname gebied. Om rechtmatig te kunnen vergaderen, zijn minstens 26 leden nodig.
Afgelopen dinsdag kon de tweede openbare vergadering van 15.00 uur ook geen voortgang vinden, omdat slechts 24 coalitieleden de presentielijst hadden getekend. De oppositie heeft daarom geen quorum verleend, terwijl DOE-parlementariër Carl Breeveld niet aanwezig was in de zaal. Naast de voornoemde leden, had ook Frederik Finisie de presentielijst niet getekend. Op de agenda stond de ontwerpwet houdende goedkeuring van de Overeenkomst inzake Handel en Economische Samenwerking tussen de Republiek Suriname en de Republiek Turkije en de ontwerpwet houdende goedkeuring van de Raamovereenkomst voor Economische, Wetenschappelijke Technische en Culturele Samenwerking tussen de Regering van de Republiek Suriname en de Regering van de Republiek Equatoriaal Guinee. Opmerkelijk is dat Finisie dat wel had gedaan voor de vergadering van 10.30 uur, waar de Arbeidsmiddelingswet is goedgekeurd.
President moet antwoord geven over financieel-economische situatie
Ingewijden binnen de oppositie zeggen aan Dagblad Suriname dat ze op dit moment geen prioriteit ziet om quorum te verlenen aan een vergadering waar minder belangrijke zaken als deze samenwerkingsovereenkomsten aan de orde zijn. Oppositieparlementariërs vinden liever dat de DNA-voorzitter conform afspraak de vervolgvergadering uitschrijft, waar president Desi Bouterse antwoord moet geven over de financieel-economische situatie en de kwestie Alcoa. Deze vergadering moest een week terug al zijn uitgeschreven. Daarnaast vindt de oppositie het niet juist dat coalitieleden in zo een moeilijke situatie op verkiezingstour zijn, terwijl de oppositie dan moet opdraaien voor quorum.
FR

error: Kopiëren mag niet!