Op 7 juni 1989 probeert de DC8-62 N1809E Anthony Nesty en de bejaarde captain van de Surinam Airways een landing te maken op het Johan Adolf Pengel Luchthaven. Het vliegtuig komt bij haar vierde poging ver onder de minimale aanvlieghoogte. Het toestel rolt om zijn lengteas en stort om 04.27 uur plaatselijke tijd een paar kilometer voor de landingsbaan neer. De brokstukken van het vliegtuig lagen op die bewuste dag 4 kilometers verspreid langs de weg naar Apoera. 176 passagiers vonden de dood als gevolg van deze tragedie.
Intussen zijn al 28 jaren voorbij gegaan. Er zijn vele herdenkingsmomenten geweest. Echter is nog steeds vanuit de kant van de Surinaamse Luchtvaarmaatschappij (SLM) en de Surinaamse Voetbalbond (SVB) geen degelijk gebaar gekomen over dit gebeuren.
Gisteren werd bij het monument Vliegramp aan de Jagernath Lachmonstraat wederom een herdenkingsmoment georganiseerd. Het lag in de bedoeling dat de president van het land voor het eerst dit moment zou bijwonen. Uiteindelijk werd het staatshoofd vertegenwoordigd door de vicepresident. Het Kleurrijk Elftal was in 1989 door de SVB uitgenodigd om hét voetbalwerk in Suriname te doen. “De SVB heeft nooit aandacht besteed aan dit soort herdenkingen. Dat vinden wij een kwalijke zaak. Uiteindelijk moesten wij hier uitgenodigd worden door de SVB. Het waren hun gasten. Zij behoorde te herdenken. Dit, samen met de carrier SLM, die hoofdverantwoordelijk is voor dit drama”, stelde Roy de Miranda, voorzitter Stichting Mondiaal Kleurrijk Voetbal.
De Miranda verwijst naar het feit dat het graf van de toenmalige SVB-voorzitter, Albert Ramnewash, vlak bij de ingang van het monument van de vliegramp staat. Hij kenmerkte dit als een spirituele aangelegenheid. SLM had in die dagen bij een uitzendbureau mensen ingehuurd die niet gebrevetteerd waren en onder een valse naam meevlogen. Tevens mocht de gezagvoerder vanwege zijn leeftijd niet meer vliegen en was hij veroordeeld door internationale luchtvaartautoriteiten. De stichting vindt dat de SLM na 28 jaar dat nooit te hebben gedaan, niet alleen vergiffenis dient te vragen aan de nabestaanden, maar aan de natie Suriname. “Geld uitkeren aan nabestaanden, is één ding, maar ik denk dat een sorry meer waarde heeft dan het geld. Dat heeft niet plaatsgevonden. Wij roepen opnieuw de SLM op om hieraan gevolg te geven”, aldus De Miranda. Hierbij miskent De Miranda niet de kwaliteit die op dit moment geleverd wordt door het staatbedrijf.
Vicepresident Ashwin Adhin nam notitie van de oproep van De Miranda over SLM en de SVB. “Het zou goed zijn om een signaal te sturen. Het zijn zaken die niet een groot obstakel zouden moeten zijn. Dat zal ik verder communiceren”, stelde de vp. De Miranda stond ook een poos stil bij het monument van de vliegramp. Hij haalde aan dat het monument onderhoudsarm is gemaakt. Dankzij sponsoren is het wel gelukt om onderhoudswerkzaamheden te verrichten. De Miranda vindt dat deze rustplaats toch wat aandacht verdient qua onderhoud.
Kavish Ganesh