‘Pertinent onwaar en liegend’

Melvin Linscheer persconferentie
Linscheer sleept Van der San voor het gerecht

Melvin Linscheer, veiligheidsadviseur van president Desi Bouterse, spreekt met klem tegen dat hij een duistere relatie onderhoudt, dan wel informatie, al dan niet geclassificeerd, doorspeelt aan VHP-voorzitter Chan Santokhi. Tijdens een persconferentie woensdag typeerde de voormalige directeur van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) de ‘ernstige beschuldigingen en verdachtmakingen’ van ex-Justitieminister Eugene van der San als ‘pertinent onwaar en liegend’. “Ik heb nimmer enige informatie aangaande de nationale veiligheid, het ministerie van Justitie en Politie, een criminaliteitsbestrijdingsplan of over een minister aan geen enkele persoon, die niet geautoriseerd is kennis te nemen van deze informatie, ooit gedeeld. Ik ben geen psychiater, dus ik kan echt niet zeggen waarom hij zulke uitlatingen heeft gedaan”, stelde Linscheer. De veiligheidsadviseur benadrukte dat de verdachtmakingen en beschuldigingen aan zijn adres zo ernstig zijn, dat hij in feite zou moeten worden aangehouden en strafrechtelijk vervolgd. Vandaar dat hij besloten heeft om een kort geding aanhangig te maken tegen de gewezen minister van Justitie en Politie. Om tactische redenen kon hij echter niet veel over de rechtszaak prijsgeven.
“Ik ontvang Santokhi hier op het kabinet”
Linscheer voerde aan dat in de functies waarin hij langer dan 36 jaar van zijn beroepsleven heeft gefunctioneerd, altijd de voorwaarde heeft gesteld dat zijn deur open moet zijn voor een ieder. “Wil je je ambt op een behoorlijke wijze vervullen, ben je een professional, moet je met een ieder te allen tijde, nationaal of internationaal, kunnen communiceren. Dat betekent dat elke Surinamer en of buitenlander de mogelijkheid moet hebben om met je te communiceren, ongeacht zijn politieke overtuiging, rang of stand. Of het nu om Ronnie Brunswijk, Edward Belfort, Gregory Rusland, Paul Somohardjo, Andre Misiekaba of Santokhi gaat, mijn deur staat altijd open”, stelde Linscheer. De veiligheidstopman benadrukte dat hij en Santokhi langer dan 20 jaar nationaal en internationaal gezamenlijk hebben geopereerd. “Dus als Chan Santokhi mij nodig heeft, belt hij mij en ontvang ik hem hier op het Kabinet van de President. Niet ergens in een hoek of in een restaurant. Een ieder die ooit eens op bezoek gekomen is, wordt met alle egards en respect behandeld. Wederzijds heb ik dat ook zo ervaren. Zo hoort het te zijn in een geciviliseerde gemeenschap”, aldus Linscheer.
Limburg had geadviseerd om persconferentie niet te beleggen
Clifton Limburg, directeur van het Nationaal Informatie Instituut (NII), had Van der San om verschillende redenen geadviseerd om de persconferentie van afgelopen maandag niet te houden. Dit, terwijl Limburg inhoudelijk ook niet wist waarover de ex-bewindsman zou praten. “Zeker na de laatste presentatie in De Nationale Assemblee (DNA) met de uitlatingen die er zijn geuit, vond ik het niet raadzaam dat de minister een persconferentie zou beleggen”, stelde Limburg. Volgens Limburg heeft hij nog getracht Van der San te beschermen.
USD 750.000 was niet voor Octopus
Octopus is een door de BNV en KPS gecoördineerde veiligheidsoperatie, die in het leven is geroepen door de president. Bij de eerste besprekingen van deze operatie zaten aan de minister ad-interim van Juspol, Ferdinand Welzijn. Dat was voor de periode van Van der San. Het kan nooit in de plaats van Van der San zijn gekomen. Octopus wordt bekostigd uit de reguliere begrotingen van BNV, KPS en het Nationaal Leger. Hierbij neemt BNV het leeuwendeel van de financiering op zich.” De veiligheidsadviseur benadrukte dat er geen enkele additionele financiering voor Octopus is geweest. Het laatste werd ook bevestigd door majoor Remi Martopawiro, onderdirecteur van het BNV. Hij vraagt zich af van waar Van der San een bedrag van USD 750.000 opnoemt. Linscheer denkt dat de ex-bewindsman in de war was met de USD 750.000 die Financiën in november/december 2016 gereserveerd had ten behoeve van het KPS voor het intensief bestrijden van de criminaliteit en belangrijke aanschaffingen te plegen.
President beslist of veiligheidsidee doorgaat of niet
De veiligheidsadviseur moest wel zijn wenkbrauwen fronsen toen hij hoorde dat hij een veiligheidsplan van de ex-Juspol-minister de grond zou hebben ingeboord. Linscheer zegt dat Van der San op een vergadering met president Desi Bouterse en de veiligheidsadviseurs op 13 april een ‘idee’ op tafel had gelegd om de militaire politie en andere groep militairen algemene opsporingsbevoegdheden toe te kennen. “Het idee, want het is geen plan, heb ik niet alleen vanwege mogelijke wettelijke barrières, maar vanwege een scala aan andere argumenten als niet verstandig en onverantwoordelijk aangemerkt. Ik heb de president geadviseerd om het idee nader te beschouwen, maar in elk geval aan te houden. Uiteindelijk ben ik slechts een adviseur. Het is de president die beslist of het doorgaat of niet. Dus ik kan nooit een plan van een minister de grond inboren”, stelt Linscheer.
Van der San verstrekte informatie over Octopus aan VS-ambassadeur
Op 27 maart 2017 was de planning van Operatie Octopus al ingezet. In die periode waren volgens Linscheer excessen van gewapende berovingen, waardoor president Desi Bouterse opdracht heeft gegeven tot het instellen van een additionele installatie. Dat was los van de reguliere politieoperaties, aangezien het KPS wel een eigen criminaliteitsbestrijdingsplan heeft. Middels een tijdlijn toonde Linscheer aan dat Van der San wel weet had over Operatie Octopus. Zo staat in een persbericht van Juspol op 18 april dat de ex-bewindsman de Amerikaanse ambassadeur op bezoek had en hem uitleg heeft gegeven over deze operatie. “Indien hij inderdaad geen informatie kreeg, komt omdat hij dat niet heeft gevraagd of het is hem bewust onthouden.”
Huidige samenwerking KPS en NL biedt voldoende ruimte
Het is volgens Linscheer goed om op te merken dat de huidige samenwerking tussen Juspol, het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger gebaseerd is op een aantal wettelijke regelingen, waaronder de grondwet, en ondersteund wordt door een covenant van samenwerking, die in de periode van ex-Juspol-minister Santokhi en ex-Defensie-minister Ivan Fernald is ondertekend. Deze samenwerking is in de periode van Jennifer van Dijk-Silos mondeling bevestigd. Linscheer is van oordeel dat deze regelingen voldoende ruimte bieden dat het Nationaal Leger de politie ondersteunt bij de bestrijding van de criminaliteit. Weliswaar gebeurt alles onder leiding van de politie en regie van de procureur-generaal. Uiteraard kan na een analyse worden vastgesteld dat de opsporingscapaciteit niet voldoende is. Dan moet volgens hem het KPS vergroot worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!