“Crisisplan moet product zijn van totale samenleving”

Het Burgercollectief heeft meerdere malen kenbaar gemaakt dat de omstandigheden in het land reden genoeg zijn voor een wisseling van de wacht binnen de regering. De regeerders aan de andere kant zijn van mening dat volharden voor nu noodzakelijk is om de crisis te overbruggen, ongeacht wie aan de macht is. Echter heeft de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) een andere zienswijze. Zij beweren namelijk reeds klaar te staan met een crisisplan om de vele knelpunten in het land op te lossen, zonder de samenleving te duperen. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt tegenover Dagblad Suriname dat de VHP wel de potentie bezit om de zware job aan te kunnen, mits zij intern ook een gezamenlijke ideologie nastreven.
“De VHP heeft de potentie, alleen moet zij concreet zijn en harde standpunten innemen. Zo dient er een verschoning van de politieke profiteurs plaats te vinden binnen de partij, want ook zij hebben tijdens de Front-regering geprofiteerd van geld en grote lappen grond. Deze profiteurs moeten het veld ruimen.” Daarnaast vindt Binda dat er nieuwe gezichten geïntroduceerd moeten worden binnen de VHP, die een nieuwe ideologie nastreven. “Het moet niet zo zijn dat men de politiek instapt voor materiële vooruitgang van zichzelf, maar voor de uitdaging om dit land daadwerkelijke tot ontwikkeling te brengen.”
De Akmos-voorzitter vindt dat een crisisplan het product moet zijn van de totale samenleving. “Een crisisplan moet getoetst worden aan de hand van een discussie met inspraak van grote delen van de samenleving. Het moet dus niet verworden tot slechts een theoretisch stuk dat praktisch niet uitvoerbaar is.” Het moet duidelijk zijn waar men naar toe wenst te gaan. De toekomstperspectieven moeten van tevoren vastgesteld zijn met randvoorwaarden en een plan van aanpak.
Binda merkt op dat men zich nog steeds vastklampt aan de etniciteit. “Men moet zich niet concentreren op het multi-etnische binnen een politieke partij, maar op de multi-ideologische gedachtenontwikkeling, waar een ieder gezamenlijk achter staat en ondersteuning biedt. Alleen dan zal het multi-etnisch sentiment een ondergeschikte rol spelen.” Dit geldt niet alleen voor de VHP, maar ook voor alle politieke partijen. De samenleving heeft eveneens een cruciale rol om de economie in het land op te krikken. “Het vergroten van de verdiencapaciteit zal alleen mogelijk zijn indien burgers de motivatie krijgen om te ondernemen. De investeringen in onderwijs, gezondheidzorg, infrastructuur, milieu en veiligheid zullen de basis moeten vormen voor het welslagen van goed beleid.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!