Notaris Jennifer R.K. Vishnudatt, die sedert 2004 werkzaam is in de notariële sector, heeft op dinsdag een filiaal in gebruik genomen aan de Indira Gandhiweg 274A in het district Wanica. Dit filiaal bevindt zich naast het Indiase Boetiek Indian Pride. “Vanaf september 2008 ben ik actief als notaris. Na mijn studie Notarieel Recht kwam ik in 2004 terug naar Suriname, waarna ik als kandidaat notaris fungeerde. Na ongeveer 4 jaren was ik beëdigd tot notaris”, vertelt de 36-jarige notaris vol enthousiasme aan Dagblad Suriname. Het hoofdkantoor is gevestigd aan de Van Roseveltkade 24 in Paramaribo.
Vishnudatt zag op een gegeven moment dat de tijd was aangebroken om de toegankelijkheid van de cliënten te vergemakkelijken, alhoewel de economische gesteldheid in het land niet gunstig te typeren is. “We hebben voor deze locatie gekozen, omdat de vraag ernaar groot was. De cliënten die naar mij toe kwamen in Paramaribo zeiden vaak dat het hoofdkantoor nogal ver ligt. Dit is niet iets van nu. Ik ben namelijk reeds 9 jaren op het hoofdkantoor en vanaf het eerste jaar kreeg ik dergelijke feedback van mijn cliënten.” De uitbreiding is dus geen spontane handeling, maar een jarenlange inzet en doorzettingsvermogen. “Het is iets dat ik al zolang wilde doen.”
De boedelkwesties zijn nog steeds de hoofdreden waarvoor de meeste cliënten naar een notariaat stappen. “Zodra iemand overlijdt, ontstaat er een boedel. Als partners besluiten om te scheiden, heb je ook de verdeling van de goederen. Dit zijn zaken die veel voorkomen. Ook het starten of oprichten van een onderneming of stichting komt vaak voor.” Daarnaast benadert men de notaris voor kwesties met betrekking tot het onroerend goed. “Zodra je een kavel/huis wil kopen, een lening/hypotheek wil sluiten of een testament wil laten vervaardigen, heb je een notaris nodig.”
Naar zeggen van Vishnudatt is er binnen de notariële sector niet zo zeer sprake van een onderscheidingsvermogen in vergelijking met de overige notariaten, met uitzondering van het feit dat Vishnudatt tot de jongste notarissen in Suriname behoort. “Voor mij zijn alle notarissen gelijk qua het notarisambt, omdat we dezelfde diensten leveren. Een ieder tracht om op hun eigen manier zijn/haar best te doen. Ik ben vanaf mijn 27ste notaris en dit is wel een unicum, aangezien niemand dit eerder bereikt heeft in Suriname.” Doorgaans bestaat het team van dit notariaat uit jonge individuen die dynamisch zijn ingesteld. “We zijn verder ook modern en in vergelijking met vroeger steeds meer via email bereikbaar voor klanten. Ik wil heel graag bereikbaar zijn voor iedereen.”
Het maximum aantal notarissen is vooralsnog op 20 gesteld. Indertijd kwam dit in discussie, doordat de wachttijd van kandidaat-notarissen om als notaris aan de slag te kunnen gaan in sommige gevallen zelfs eeuwig duurde. “Er is een wetsvoorstel. Het moet eerst worden aangenomen door het parlement, maar op dit moment staat deze kwestie inderdaad stil. Er moet ook gekeken worden of de vraag er daadwerkelijk is. Landelijk zijn er 20 notarissen en ook wij hebben werk nodig. Gezien de economische situatie denk ik dat alles juist slap draait. Dit geldt voor elke branche, dus op dit moment zou een uitbreiding van het aantal notarissen niet raadzaam zijn.”
KSR