Nieuwe Arbeidsbemiddelingswet met 35 stemmen aangenomen

Met algemene 35 stemmen heeft De Nationale Assemblee (DNA) dinsdag de ontwerpwet houdende bepalingen met betrekking tot de arbeidsbemiddeling (Arbeidsbemiddelingswet 2017) goedgekeurd. De Arbeidsbemiddelingswet 2017 is de moderne versie van de Arbeidsbemiddelingswet van 1964. Met deze nieuwe wet wordt aan de wettelijke taak van de Staat om werkzoekenden en werkgevers bij elkaar te brengen en de werkgelegenheid te bevorderen, een andere dimensie gegeven. Commissievoorzitter Andre Misiekaba riep het ministerie van Arbeid op om op pad te gaan ter versterking van de unit van de Arbeidsbemiddeling. Hij pleite ervoor dat de dienst Arbeidsinspectie ook erop toeziet dat de handhaving van de wet gestalte krijgt. Hierover zal op een later moment verder overleg plaatsvinden tussen het ministerie en het parlement.
Ook Krishna Mathoera (VHP) vindt dat de regering er alles aan moet doen dat deze wet merkbaar wordt in de samenleving. Zeker voor wat betreft de informatie ten aanzien van de beschikbaarheid van banen en de transparantie van open vacatures bij de overheid moeten volgens haar vlotter gebeuren. Voor Mathoera is het ook belangrijk de voorlichting vanuit Arbeid aan te scherpen om zicht te hebben op het aantal werklozen en de mensen die dreigen werkloos te worden.
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid beantwoordde met veel voortvarendheid de vragen van het college. Volgens de bewindsman zal bij de behandeling van het Ontwikkelingsplan (OP) duidelijker worden hoe de regering van plan is de ontwikkeling op de arbeidsmarkt in te vullen. De regering streeft volgens hem ernaar om de welzijns-samenleving met decent jobs tot stand te brengen, waarbij een rechtvaardige verdeling tot stand kan worden gebracht. Deze wet is de zesde arbeidswet die het parlement vanaf 2016 onder de loep heeft genomen. Zo is eerder de Wet op Vakverenigingen, de Wet Arbeidsadviescollege, de Wet Arbeidsinspectie, de Wet ter beschikkingstelling arbeidskrachten door Intermediairs en de Wet op de Collectieve Arbeidsovereenkomst aangenomen. Binnenkort wordt de Arbeidsomstandighedenwet ook erbij gevoegd. Deze wet wordt het nieuwe instrument van het ministerie van Arbeid tegen de negatieve trend van de afgelopen jaren, waarbij jaarlijks steeds meer beroepsziekten, bedrijfsongevallen en ongevallen met dodelijke afloop plaatsvinden.
FR

error: Kopiëren mag niet!