Gangaram Panday: ‘Van der San had liever geen persconferentie gehouden’

Gangaram Panday had van der San      persconferentie liever niet zien beleggenCritici binnen de Surinaamse samenleving hebben onlangs zwaar teleurgesteld gereageerd op de wijze waarop de justitieminister, Eugene van der San, zich heeft uitgelaten op een door hem belegde persconferentie. “Ik dacht dat ik alleen minister Jennifer van Dijk-Silos zou missen. Blijkt nu dat ik zelfs Edward Belfort begin te missen als minister van Juspol”, stelt een criticus tegenover Dagblad Suriname. Volksvertegenwoordiger tevens gewezen wetsdienaar Keshopersad Gangaram Panday zou het niet zo willen uitdrukken. Er zouden naar zijn weten ook andere gedachten en meningen heersen binnen de samenleving. Hij wenst te kijken naar wat het beste is voor de samenleving. Het is de president die een minister benoemt en ontslaat. De parlementariër ziet de president graag op het juiste moment een besluit nemen.
De wijze waarop Van der San is omgegaan bij het delen van informatie met de samenleving, had volgens Gangaram Panday wel anders gekund. “Als ik in zijn plaats was, had ik de persconferentie helemaal niet belegd. Er zijn genoeg plaatsen waar je zaken uit de doeken kunt doen. Vooral als het gaat om zaken die intern besproken kunnen worden”, stelt de gewezen wetsdienaar. Wat de minister heeft aangegeven over de VHP-voorzitter en de veiligheidsadviseur van de president had intern besproken kunnen worden. “Ik ken Melvin Linscheer en denk niet dat hij dubieuze zaken zal bespreken met Chan Santokhi. Linscheer is een man die weet heeft van zaken. Santokhi weet ook waarover hij praat. Als deze twee mensen goed zijn op elkaar, waarom mag dat niet? Wij leven in een democratisch land. Al is Linscheer aan de kant van de coalitie en Santokhi aan de kant van de oppositie. Als iemand van de oppositie is, ligt het niet in de bedoeling dat je geen contact mag hebben met elkaar”, stelt de parlementariër. Hij benadrukt dat Surinamers het land samen vooruit moeten stuwen. Als Santokhi via Lincheer een wezenlijke bijdrage zou kunnen bewerkstelligen, moet dat volgens de politicus worden aangegrepen. “Ik denk niet dat Lincheer de persoon van Santokhi zal uitnodigen, of Santokhi zelf naar hem toe gaat om de minister rakende zaken te bespreken. Ik zou bepaalde uitlatingen dus als minister liever niet hebben gedaan”, meent hij.
De minister gaf ook aan niets af te weten van de Operatie Octopus, waar er ruim 7 ton voor werd uitgetrokken. Gangaram Panday wijst erop dat Van der San een omissie heeft gepleegd, als hij niet op de hoogte was van wat er precies gaande is in verband met de operatie. “Hij moest gaan kijken naar waar de schoen wringt. Hij moet informatie inwinnen. Hij kon de korpschef ontbieden om informatie te verschaffen. Dit geld is onder minister Jennifer van Dijk-Silos vrijgemaakt. Hij kon de ex-minister hebben gebeld om informatie in te winnen. Hij moet beter voor de dag komen, om de situatie zich eigen te maken”, meent het assembleelid. Gangaram Panday besluit door te opperen dat er met alle ministers moet worden nagegaan om het uiterste uit hen te halen. “Wanneer de samenleving haar gal spuwt op wie dan ook, zullen wij dat op de juiste wijze en op de juiste plek kenbaar moeten maken”, aldus de politicus.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!