18 juli beslissing lot Meriba

Kantonrechter Rewita Chatterpal zal op 18 juli een uitspraak doen in de strafzaak tegen Romano Meriba, pleegzoon van president Desi Bouterse, en de medeverdachten Anthony Ch., Errol S. en Ruben S. Alle verdachten staan terecht in de roofoverval van een ondernemer aan de Siemensstraat in Paramaribo Noord op 9 november 2015. Bij de beschieting, die na een achtervolging plaatsvond aan de Bonistraat, zijn 2 van de rovers, Siegmund Struiken en Melvin Tob, doodgeschoten. Het voertuig van Meriba is gebruikt bij de beroving. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft eerder afzonderlijk 10 jaar gevorderd tegen zowel Meriba en Anthony. De vervolging is de mening toegedaan dat Meriba het brein was van de roofoverval. Tegen Errol is een celstraf van 8 jaar voorgesteld. Ruben werd op de zitting van 11 november 2016 in vrijheid gesteld. Tegen deze verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van 2 jaar en de gevangenneming. De strafbare feiten zijn met zware geweldpleging gebeurd. Ook wordt hen poging tot doodslag, overtreding van de Vuurwapenwet tezamen en in vereniging ten laste gelegd.
Advocaat Raoul Lobo, een van de raadslieden die Meriba juridisch bijstaat, zegt aan de krant dat deze zaak alle kanten kan opgaan. Tijdens de dupliek dinsdag heeft de raadsman wederom erop gewezen dat in deze zaak geen sprake is van een beroving, maar afpersing. Het onderscheid bestaat erin dat de dader bij afpersing de goederen niet wegneemt, maar doet afgeven als gevolg van geweld of bedreiging. “Wij hebben ons pleidooi gehouden, dus wij gaan ervan uit dat we het gelijk aan onze zijde hebben. Naar onze mening moet er dan vrijspraak volgen voor beroving”, stelt Lobo. Zowel Errol en Anthony heeft eerder aangegeven dat alles zonder geweld is geschied. Zo moest Errol stoppen voor de Toyota Crown van de benadeelde en stapten Anthony, Tob en Struiken uit om het geld afhandig te maken. “Voordat er iets werd gezegd, stapte de ondernemer uit en overhandigde hij het geld aan ons”, zei Anthony.
Onderzoek OM ‘hopeloos’
Lobo typeert het een groot deel van het onderzoek door het Openbaar Ministerie als ‘hopeloos’. Hij verwijst wederom naar de beweringen van ex-Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos, die eerder tijdens een persconferentie aangaf van tevoren op de hoogte te zijn geweest van de brute roofoverval. Hij hoopt dat de magistraat het verstrekte beeldmateriaal meeneemt in haar eindbeslissing op 18 juli. “Wij hebben gevraagd om het OM niet ontvankelijk te verklaren”, aldus de advocaat. Eerder heeft Meriba duidelijk kenbaar gemaakt dat hij het vermoeden heeft dat de politie voorkennis droeg van de beroving van de ondernemer R.S. Volgens Meriba lag het in de bedoeling om hem te vermoorden. Na de beroving ging de politie hem zoeken thuis bij een zekere Franklin Z. Over de telefoonmelding heeft Meriba ook zijn twijfels. Een agent heeft volgens hem gefraudeerd met zijn uitdraai en de analyse zou valselijk opgemaakt zijn. Meriba merkt op dat uit zijn telefoonuitdraai blijkt dat hij Melvin Tob gebeld had, terwijl dit vastgesteld wordt uit de uitdraai van de telefoon van Tob. Het is niet te zien dat hij gebeld was door Meriba.
FR

error: Kopiëren mag niet!