Rusland over Hildenberg: “Een vastberaden man”

Oud-minister van Financiën van Suriname, Humprey Hildenberg
Oud-minister van Financiën van Suriname, Humprey Hildenberg
Oud-minister van Financiën van Suriname, Humprey Hildenberg, heeft zaterdag het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. De oud minister was enige tijd ziek. Hildenberg was in de periode 1992-1996, 2000-2005 en 2005-2010 minister van Financiën in alle drie kabinetten-Venetiaan. Het duo Hildenberg/Telting zorgde voor een stevige economische groei door hun spaarzaam beleid en gecontroleerde uitgaven. Naast een spaarzame econoom en minister stond Hildenberg ook bekend als een man van weinig woorden. Dit bezorgde hem de bijnaam ‘Willem de Zwijger’.
Volgens NPS-voorzitter Gregorry Rusland was Hildenberg nog actief binnen de partij. Rusland kon altijd een beroep op hem doen. Rusland heeft hem ook intensief meegemaakt als collegaminister. “De eerste dag on the job vroeg hij mij om te praten over de olierekening van de staat. Daarbij toonde hij aan dat de Staat 10 miljoen per maand moest bijleggen om de olierekeningen te betalen. Toen kwam de beruchte case van de gouvernement take om de olierekening te kunnen betalen. Hij was de autoriteit die de budgetten van de overheid moest controleren en waar nodig op de rem moest trappen. Hij was vastberaden om de doelen te bereiken. Hildenberg deed een toffe job. In 2000 was het land bankroet. Hij heeft de job aanvaard, terwijl er geen inkomsten waren. Wij moesten vanuit negatief beginnen.
Er was bij hem geen ruimte voor populistische projecten. Hij heeft prudent beleid gevoerd. Hij heeft een balans kunnen brengen tussen uitgaven en inkomsten van de Staat. Wij hadden met hem minimale schulden als overheid. Stabiliteit niet vergeten”, aldus Rusland. Hildenberg is 70 jaar geworden.

error: Kopiëren mag niet!