Na ziekenhuis Nickerie gaat ook AZP akkoord met voorstel Volksgezondheid

Voorzitter van de bond bij het Academisch ziekenhuis Paramaribo (AZP) Lloyd Pool zegt aan de krant dat de personeelsleden van het AZP ook hebben besloten te wachten tot 20 juni wat betreft de uitbetaling van de koopkrachtversterking. “Er zal geen actie gevoerd worden en integendeel zullen we wachten totdat de beloofde bedragen (op 20 juni SRD 750 en 30 juni SRD 375) betaald zijn.” De bondsvoorzitter zegt vertrouwen te hebben in datgene dat de regering heeft beloofd en rustig af te wachten. “De gemeenschap kan een actie van de ziekenhuizen niet gebruiken dus denk ik dat de regering er alles aan zal doen om haar belofte na te komen.” Het AZP is het tweede ziekenhuis dat akkoord gaat met het voorstel van het ministerie. Vorige week maakte bondsvoorzitter Bryan Tjon Kie Sim van Mungra Medisch Centrum Nickerie (MMCN) ook bekend dat de leden zullen wachten op 20 juni zoals voorgesteld.
Bond ‘s Lands Hospitaal sceptisch
Het bondsbestuur van het ‘sLands Hospitaal staat enigszins sceptisch tegenover het voorstel, gedaan door de minister ad interim van Volksgezondheid. “Bij ons gaat het niet slechts om de koopkrachtversterking, maar tevens om een lumpsum”, zegt bondsvoorzitter Imro Edam. Zo werd er ook een toezegging gedaan door de minister dat de lumpsum in 2 tranches betaald zou worden. Indien men zich toen had gehouden aan haar afspraak zou de lumpsum al volledig betaald moeten zijn. Echter is ruim 70% van de eerste tranche betaald en is men nog wachtende op het resterend bedrag van SRD 300.000. Ook is er geen beeld wanneer de tweede tranche van SRD 1.4 miljoen betaald zal worden. De bondvoorzitter zegt in dit kader te denken, hoewel hij het recente voorstel rond de koopkrachtversterking nog niet aan de leden heeft voorgehouden, dat de leden niet zo snel akkoord zullen gaan met dit voorstel. “De mensen hun vertrouwen is flink geschaad.” Vandaar dat het besluit is genomen door de bond vanaf vorige week donderdag om vandaag tussen 7.00 en 9.00 uur te vergaderen. De bondsvoorzitter zal wederom in een alv de leden van deze nieuwe informatie voorzien. Ook zal er dinsdag zowel met de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, als de minister ad interim vergaderd worden om exact te weten te komen wanneer de personeelsleden de tweede tranche en het restant van de eerste tranche van de lumpsum zullen krijgen.
Diakonessenhuis in actie RKZ wachtende op reactie
Het Diakonessenhuis en het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ) hebben een heel ander probleem, omdat zij particuliere ziekenhuizen zijn en niet in aanmerking komen voor de koopkrachtversterking. De bond van het Diakonessenhuis stelt niet op koopkrachtversterking uit te zijn, maar eerder realisatie van de cao-onderhandelingen. De personeelsleden zullen vandaag de actie tot 15.00 uur voortzetten.
RKZ wil wel een koopkrachtversterking voor haar medewerkers, omdat zij van mening is dat alles duurder is geworden en de mensen niet uitkomen met hun geld. Ook wordt er aangegeven dat wanneer patiënten vanuit AZP of ‘s Lands Hospitaal doorverwezen worden naar RKZ, men er niet van uitgaat dat het patiënten zijn van overheidsziekenhuizen en dus niet bij RKZ thuis horen. In dit kader werd besloten dat men een brief gaat richten naar de raadsadviseur van de president, Jules Wijdenbosch. Vandaag zal er wederom een prikactie gevoerd worden om 7.00 uur. Het is meer in de vorm van een informatiedag, zegt RKZ-bondsvoorzitter Hariette Melcherts. Verder is men in afwachting op een reactie van de heer Wijdenbosch en zal het werk normaal hervat worden. “Wij willen vanuit het ziekenhuis zo min mogelijk de patiënten/cliënten van zorg onthouden en hopen dat er gauw een reactie komt”, aldus Melcherts.

error: Kopiëren mag niet!