Jules Wijdenbosch: ‘Wie staat centraal bij verkiezing de partij, de kiezer of de kandidaat?’

1zEKER Wie staat centraal bij verkiezing  de partij de kiezer of de kandidaatDe Presidentiële Commissie Evaluatie Kieswetgeving, onder leiding van Jules Wijdenbosch, welke zich bezighoudt met beantwoording van de vraag: “wie, staat centraal bij verkiezing de partij de kiezer of de kandidaat?”, is dit weekeinde bijeen gekomen om deze materie met de politieke partijen die aan de voorgaande verkiezing hebben deelgenomen, verder te behandelen. Uit verzamelde informatie blijkt dat niet alle belanghebbenden waren uitgenodigd”. Voorzitter Willy Soemita van de KTPI zei desgevraagd: ‘Wij waren vorig jaar uitgenodigd voor de eerste vergadering, daarna heeft mijn partij niets meer gehoord en ook geen uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan vervolggesprekken.’
Ambitieuze commissie heeft weinig waargemaakt
De commissie hield op 22 juli 2016 haar eerste vergadering met de politieke partijen in het Perscentrum van het Kabinet van de President. Het was een gezamenlijke vergadering met de daarvoor in aanmerking komende politieke partijen. Daarna volgden vergaderingen met individuele partijen en functionele groepen. Bij het aantreden van de commissie werd de werkwijze aangegeven: “Partijen die betrokken worden bij de activiteiten van de commissie zijn onder andere: de politieke partijen die deel uitmaken van DNA, partijen die geen deel uitmaken van DNA maar die wel deelgenomen hebben aan de verkiezingen. Verder staan ook op de lijst: de districtscommissarissen, de Staatsraad, het Centraal Hoofdstembureau, het Onafhankelijk Kiesbureau, de Democratische Unit AdeK, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de studentenafvaardiging Adek, de Vereniging van Journalisten, het Vrouwen Parlement Forum en het Nationaal Jeugdparlement. De werkwijze zou ook inhouden: wekelijkse discussiebijeenkomsten tijdens welke presentaties worden gehouden door leden van de commissie, inhoudende kiesstelsel, Grondwet, Kiesregeling, Kiesbesluit, Decreet Politieke Partijen, Besluit Registratie Politieke Organisatie, ga zo maar door. Echter moet gezegd worden dat van dit ambitieus voornemen bitter weinig is waargemaakt. Alle politieke partijen en functionele groepen hebben verklaard niets van de voornemens te hebben gemerkt.
Nieuw kiesstelsel invoeren bij de komende verkiezing onmogelijk
Als het van de NDP-regering zou afhangen, wordt het nieuw in te voeren kiesstelsel al bij de komende verkiezingen ingevoerd. Volgens Soemita is dat om meerdere redenen, onder andere de korte tijd tussen nu en de eerstvolgende verkiezingen, onmogelijk. Maar vooral ook omdat het indruist tegen onze rechtsvormen en regels. Het is zaak dat er rekening wordt gehouden met meerdere factoren en aspecten, die los en soms ook in verband met elkaar worden bekeken.
HD

error: Kopiëren mag niet!