Hoofd Kapitale Delicten belicht opgeloste berovingen

Het hoofd van Kapitale Delicten (KD), inspecteur van politie Roberto Prade, heeft op zaterdag 3 juni 2017 een persconferentie geleid te Duisburglaan. Hij werd bijgestaan door de inspecteur van politie, Carl Cederboom van de afdeling Forensische Opsporing, en inspecteur Erwin Dort. Prade heeft enkele opgeloste berovingen uit de doeken gedaan, waaronder het geval van Gakaba. Bij dit geval zijn 2 Chinezen de dood ingejaagd. De 55-jariger Xipie Lin en zijn 28-jarige zoon werden levend verbrand in hun woning te Sipaliwini. De afdeling KD heeft in verband met dit onderzoek 2 verdachten, te weten de 39-jarige Papu A. alias Wako en de 30-jarige Gildas A., aangehouden en in verzekering gesteld. Zij maakten een buitenboordmotor en een boot buit. De verdachten hebben elk een volmondige bekentenis afgelegd. Hun detentie is inmiddels ook verlengd.
Zaak 2 betreft een beroving aan de Daliastraat, waarbij een salesman is overvallen en beroofd. De buit betreft een onbekend aantal opwaardeerkaarten en een geldbedrag groot SRD 2800. Vooralsnog is er een verdachte aangehouden in deze zaak. “Meerdere aanhoudingen zijn niet uitgesloten in deze zaak”, benadrukte Prade. De verdachte betreft een oud bekende van de politie. Hij ontkent de beroving.
Een jongeman werd aan de Toerabstraat overvallen in zijn woning. Er is geen vuurwapengeweld in dit geval aan te pas gekomen. Deze beroving heeft plaatsgevonden op een heel gemakkelijke wijze. Er werd op de deur geklopt, waarbij er een naam werd genoemd. Niets vermoedend maakte de aangever de deur open en hij werd daarbij overrompeld en beroofd. Het gaat in deze om 5 criminelen. Zij maakten een geldbedrag buit en een mobiele telefoon. Het 5-tal is kort na de beroving aangehouden en in verzekering gesteld.
Aan de Costerstraat heeft een overval plaatsgevonden, waarvan er beeldmateriaal op social media circuleert. Hierbij werd een tas buitgemaakt met daarin SRD 50.000. Aan de hand van het beeldmateriaal is een voertuig in beeld gebracht. Verder onderzoek heeft de politie gebracht naar een verdachte. In deze zaak waren totaal 3 verdachten aangehouden, van wie 2 in vrijheid zijn gesteld. Een zit nog in politiearrest. Deze wordt gelinkt met andere zaken.
Kapitale Delicten heeft een geval van Digicel Suriname opgelost. Een medewerkster heeft dit bedrijf voor SRD 400.000 en USD 3300 benadeeld. Door het opbrengen van fictieve bedrijven en personen in de administratie heeft zij kans gezien om grote geldbedragen over te maken op bankrekeningen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bedrijven en de personen die waren opgebracht binnen de administratie nimmer een dienst hebben verleend aan Digicel. Zij is voor verder onderzoek aangehouden en in verzekering gesteld.
Aan de Kokoslaan hebben criminelen geldbedragen buitgemaakt. In eerste instantie werden 2 verdachten aangehouden na de beroving. Op basis van verklaringen van deze 2 verdachten zijn er nog 2 andere verdachten aangehouden van wie een politieman. Deze wetsdienaar zou vermoedelijk kleding en andere attributen hebben verschaft aan de verdachten. Een andere verdachte die een jachtgeweer ter beschikking had gesteld, is intussen ook aangehouden. De afdeling Kapitale Delicten heeft in deze kwestie 4 aanhoudingen gepleegd, zegt Prade.
Opgerolde bende van 7 zijn van Abrabroki

De recherche heeft een bende van 7 opgerold in de leeftijdsklasse van 17-23 jaar. Zij worden verantwoordelijk gesteld voor 7-tal berovingen, zoals het onderzoek tot nu toe heeft uitgewezen. Alle 7 verdachten hebben volmondig bekend. Er zijn verschillende bedragen ontvreemd. Inspecteur Erwin Dort zegt dat het betreft een groep van Abrabroki. Deze groep had gemunt op supermarkten in en rondom Paramaribo.

error: Kopiëren mag niet!