SPA richting bigi jari

De Surinaamse partij van de Arbeid (SPA) herdenkt op 1 juli 2017 haar 30ste bestaansjaar. Er is een commissie ingesteld, die voorbereidingen treft om het ontstaan van de partij te memoreren. Partijvoorzitter Guno Castelen benadrukt dat de politieke organisatie leeft in en met de samenleving. De huidige economische situatie van het land zou de partij dus niet uit het oog verliezen. “Daarom noemen wij het bezinning. Ook al wil je het vergeten, zal je het merken. Wij zitten in een tijd van verarming en verslechtering van de economie. De boodschappen zullen zeker in het licht staan van de huidige maatschappelijke situatie”, stelt Castelen.
De partij heeft in de afgelopen periode ook acties ondersteund om specifiek de regering naar huis te sturen. Momenteel is het toch wat rustig in het veld. Castelen werd gevraagd als zowel de parlementaire als buitenparlementaire oppositie zodoende de grip op de samenleving niet kwijt raakt. De partijvoorzitter denkt er juist anders over. “Niet de SPA heeft grip op de samenleving. Wat SPA doet, is vertalen wat er leeft in de samenleving. Als mensen mij ontmoeten, zeggen mensen mij: ‘unu de baka a feti yere’. In de supermarkt en op straat schreeuwen mensen jouw dingen toe. Men zegt niet dat de regering ruimte moet krijgen. Zij vragen: oting wi go puru a mang? Oteng wi go kenki a beleid. Dat zien wij ook op social media. Het is geen kwestie van grip hebben of verliezen. Het is een kwestie van leiding geven aan het ongenoegen dat er is, en het op een zodanige wijze kanaliseren dat het resultaat oplevert”, legt de voorzitter uit.
De SPA werd op 1 juli 1987 opgericht door 10-tallen personen, onder wie de aan de vakbonden gelieerde Fred Derby (C-47), Siegfried Gilds (C-47) en Allan Li Fo Sjoe (CLO). In deze 30 jaren heeft de partij 3 voorzitters gekend, namelijk Derby, Gilds en nu Castelen. Eind 1987 nam de partij voor het eerst deel aan de verkiezingen. Toen kwam de partij met 0 zetels uit de bus. In 1991 lukte het de partij om 3 zetels binnen te halen. In 1996 zakte de partij naar 1 zetel. In 2000 haalde de SPA haar toppunt met 4 zetels. Bij de verkiezingen van 2005 halveerde de zetelwinst, die in 2010 verder halveerde. De laatste verkiezingen heeft de partij geen zetels opgeleverd. Dit, ondanks de partij met 6 andere politieke partijen in zee ging om zetelwinst te behalen. Voor Castelen is het nu werken aan vergroting van draagvlak. “Dit is een constante bezigheid van de partij. Vanaf de laatste verkiezingen zijn wij daarmee bezig. Wij zijn steeds bezig de strategieën aan te passen”, stelt Castelen. De samenwerking met DA-91 moet volgens Castelen in dit kader worden gezien. De partij is momenteel ook aan de slag met herstel en aanscherping van haar structuren. “Wij staan stil bij onze verworvenheden, de maatschappelijke situatie, maar ook de toekomst. Hoe verder met Suriname, en hoever met ons bestaansrecht”, aldus Castelen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!