Gajadien en Jogi: ‘Juspol-minister onderwerpen aan psychologische test’

De situatie in de DNA tijdens de schorsing. Coalitieleden willen overleg met Justitieminister Eugene van der San (foto: Anil Ramkumar)
De situatie in de DNA tijdens de schorsing. Coalitieleden willen overleg met Justitieminister Eugene van der San (foto: Anil Ramkumar)
Justitieminister Eugene van der San noemt Gajadien ‘jo koe’ en Jogi ‘geitendief’

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) stoort zich niet aan de beledigende uitspraken die Justitieminister Eugene van der San donderdag in zijn richting heeft gedaan. De bewindsman heeft bij beantwoording van vragen in De Nationale Assemblee (DNA) ‘jo koe’ tegen hem gezegd. Gajadien had daarvoor een opmerking buiten de microfoon gemaakt. “Het is gewoon een minister niet waardig. Dit zijn de dingen die je krijgt als ministers niet onderworpen worden aan een psychologische test. Deze man zou de test nooit hebben doorstaan”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat hij tijdens de vergadering vragen heeft gesteld of verschillende moord- en liquidatiegevallen van de afgelopen periode adequaat genoeg zijn onderzocht en of de informatie uit deze onderzoeken reeds bekend zijn. De minister antwoordde als volgt: “In een gemeenschap kunnen moord en liquidatie op elk moment plaatsvinden. Wanneer zo een zaak wordt onderzocht, dan past het niet altijd dat het bevoegd gezag en de korpsleiding met uitgebreide informatie naar de gemeenschap toekomen. In dat verband heb ik informatie die ik niet hier in het openbaar kan verstrekken”, betoogde de minister. Gajadien voert aan dat hij inderdaad aan de deskundigheid van zo een minister zal twijfelen, wanneer hij duidelijk geen garantiestelling aan de samenleving kan bieden. Gajadien voert aan dat geruchten de ronde doen dat liquidaties vanuit het kabinet van de president worden aangestuurd. “Dat zijn de zaken waarop de minister antwoord moet geven. Laat de instituten deze zaken onderzoeken”, aldus Gajadien
“Ik heb nooit een geit gestolen”
“Ik weet dat ik nooit een geit heb gestolen”, zegt fractiegenoot Mahinder Jogi. Voor de uitspraak tegen Gajadien maakte Van der San ook opmerkingen tegen Jogi. ‘Moet ik ook een geitendief antwoorden?’, zei de bewindsman. “Een goede jurist, maar door ouderdom concludeer ik dat de minister heel veel intelligentie heeft verloren. Wij hebben niemand uitgelokt. Waarom zouden wij dat doen? Hebben Misiekaba en Simons hem ook uitgelokt? Hier in het parlement worden politieke battles gestreden. De minister is gewoon zwak hiervoor en omdat hij dat weet, komt dat zelf irriterend bij hem over”, aldus Jogi.
Jogi: minister wil parlementariërs opsluiten
Ook Jogi vindt de uitspraak van de minister benedenmaats. Volgens de parlementariër is de minister de waarschuwing van president Desi Bouterse vergeten. Het staatshoofd had Van der San tijdens zijn beëdiging gewaarschuwd om zijn ‘korte lont nat te maken’. “Nu begrijp ik waarop Bouterse hem niet meer als directeur op zijn kabinet wilde hebben. Deze man moet inderdaad onderworpen worden aan een psychologische test”, stelt de VHP’er. Jogi voert aan dat de minister steeds in plaats van het zeggen van zinnige dingen, juist ‘nonsens uitkraait en parlementariërs beledigt en bedreigt met opsluiting’. “De minister zei aan mij: ‘kon tak a sang dja. Dang mo sroto yu! Dan mo sori yu!’”, aldus Jogi. Hij vindt het te verregaand wanneer een minister parlementariërs in het huis van het volk staat te bedreigen. Volgens hem is zoiets nooit in de parlementaire geschiedenis gebeurd.
Misiekaba eist verontschuldiging minister
Het is juist NDP-fractieleider André Misiekaba die de uitspraak van de minister onacceptabel vond. Hij vroeg Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons om corrigerend op te treden. De Assembleevoorzitter had de minister reeds op gewezen dat hij niet in moet gaan op opmerkingen die buiten de microfoon gemaakt worden. Zij had niet goed gehoord of Van der San daadwerkelijk ‘jo koe’ heeft gezegd. “Ik heb het buiten de microfoon gezegd”, stelde Van der San. Geerlings-Simons merkte op dat het wel in de microfoon is gezegd. Zowel Jogi als Gajadien vindt dat de bewindsman met zijn weigering twee toppers van de NDP te schande heeft gezet. “Ik ben blij dat Misiekaba nuchter is geweest en de zaak geprobeerd heeft te corrigeren. Dan nog gebruikte de minister drogredenen. Toen heb ik gezegd dat de minister bezig was te liegen! Wanneer de parlementsvoorzitter zegt dat je microfoon aan was en jij zegt van niet, dan heb je gelogen. Niemand moet dit gedrag accepteren”, benadrukt Jogi. Hij vindt het een schande dat een NDP’er flink tekeer is gegaan tegen de rest van de regering en zijn eigen fractie. “Het gaat niet om Bouterse, Van der San of wie dan ook. Het gaat erom dat er een garantiestelling moet zijn voor een leefbaar en veilig Suriname. Als volwassene zou hij als voorbeeld moeten dienen voor jongeren. Dat is jammer genoeg het kenmerk van de regering Bouterse waar duidelijk wordt aangetoond dat zij niet in staat is het land op een waardige wijze te besturen”, voegt Gajadien toe. Na een lange schorsing van een uur heeft de bewindsman uiteindelijk onder dwang van zijn fractie en de regering zijn gewraakte uitspraken moeten terugnemen.
FR

error: Kopiëren mag niet!