Romeo Simons: ‘NVB versus PLO’

Beroepsvervoerder Romeo Simons
Beroepsvervoerder Romeo Simons
Uit alles blijkt dat er een spanningsveld bestaat tussen de particuliere lijnbushouders en het Nationaal Vervoerbedrijf Suriname. Het bedrijf en de bushouders zijn concurrenten van elkaar. De tarieven die het gesubsidieerde staatsbedrijf hanteert, zijn veel lager. Waar bijvoorbeeld de particulieren voor een rit in Paramaribo en omgeving SRD 1,85 ontvangen, vraagt de NVB 85 cent. Het is een doorn in het oog van de lijnbushouders dat het NVB systematisch de routes uitbreidt en daardoor, hun al ‘matig’ inkomen afsnoept.
De schop erin zetten
Oud-directeur Romeo Simons van het NVB zei desgevraagd: “De importantie van het personenvervoer mag niet onderschat worden. Zonder goed openbaar personenvervoer zal de ontwikkeling van het land niet worden wat wij ervan verwachten. De particuliere bushouders en het NVB zijn dienstverleners in deze sector. Het is geen kwestie van NVB versus PLO. Geen van beiden is in staat om het openbaar vervoer in haar eentje te verzorgen. Samen lukt het, al gaat het met horten en stoten. De overheid werkt aan herstructurering van het openbaar voer, maar het wil niet echt lukken. Om tot degelijk openbaar vervoer te komen, zal de schop er flink in moeten worden gezet. Het moet bewerkt, onderzocht, veranderd, gerenoveerd, opnieuw ingericht worden, waardoor de verenigde particuliere bushouders en het NVB goed op elkaar ingespeeld raken, zonder dat partijen elkaar bijten, maar in tegendeel, samen het personenvervoer naar een hoger plan tillen. Wel moet niet uit het oog worden verloren dat de staat de bakermat is van het openbaarvervoer en zal daarom de toon moeten aangeven bij de herstructurering en het sturen van het openbaar vervoer.”
Openbaar vervoer is staatszorg
Volgens Simons kent Suriname niet het beste transportsysteem in de wereld, ‘maar wij hebben het er tot nu toe hoe dan ook functioneel vanaf gebracht’. Er zijn NVB busroutes in de districten Paramaribo, Wanica, Para, Saramacca, Sipaliwini, Brokopondo, Marowijne en Nickerie. Ook verleent het NVB nachtdiensten, de particulieren verzorgen het personenvervoer van 5.00 uur tot 21.00 uur. Kwantitatief zijn er veel meer bussen van particulieren dan van het NVB op de weg, maar het aantal kilometers dat wordt afgelegd door de NVB-bussen is aanzienlijk meer. “Het is waar dat de particuliere bushouders veel meer bussen dan het NVB inzetten, maar het staatsbedrijf overtreft de lijnbussen in het aantal kilometers dat wordt afgelegd en doet plaatsen aan die zijn verstoken van openbaar vervoer.”
HD

error: Kopiëren mag niet!