Het verpleegkundig personeel zal volgens de bondsvoorzitter van het Diakonessenhuis ruim 3 dagen (31 mei – 2 juni) een prikactie voeren om zodoende de juiste signalen te geven aan de leiding van het ziekenhuis en de regering. De prikacties hebben als doel de leiding te dwingen de onderhandelingen rond de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden aan te vangen. “We hopen dat dit signaal wordt opgevangen en dat we niet gemaneuvreerd worden om een ander besluit te nemen”, zegt bondsvoorzitter Robby Naarendorp. Tijdens een gesprek eergisteren met het bondsbestuur heeft de leiding van het ziekenhuis meegedeeld dat onderhandelingen niet mogelijk zijn, omdat de tegoeden die het ziekenhuis moet ontvangen van Staatsziekenfonds en Self Reliance laat worden betaald en de bedragen die uitbetaald worden, reeds achterhaald zijn. “We praten namelijk over bedragen daterend uit 2013. Als deze 2 verzekeraars betalen, is er geen probleem. Dat werd ons eergisteren voorgehouden door de leiding”, zegt Naarendorp.
“De directie heeft verder aangegeven dat alhoewel het ziekenhuis veel meer diensten levert ten opzichte van vorig jaar, de opbrengsten desalniettemin niet toereikend zijn om te voorzien in de minimale voorzieningen. Hoe lang zal je echter met dit verhaal naar de mensen toe gaan? Zeker wanneer je merkt dat dezelfde overheid nalaat de ligtarieven aan te passen, maar die de ambtenaren en personeel van de overheidsziekenhuizen de toezegging geeft aangaande een koopkrachtversterking”, aldus de vakbondsvoorzitter. De 2 particuliere inrichtingen, te weten Diakonessenhuis en Sint Vincentiusziekenhuis, zitten met de handen in het haar. Naarendorp is van mening dat als de overheid van oordeel is dat hun mensen een koopkrachtversterking moeten hebben, zij zich ook moeten realiseren dat deze mensen een salariscorrectie nodig hebben om te kunnen concurreren met de prijzen van goederen en diensten. Er zijn ook gesprekken geweest tussen de Nationale Ziekenhuisraad en de regering over aanpassing van de ligdagtarieven. Dat is namelijk ook uitgebleven. Als men niet akkoord gaat met de aanpassing van de ligtarieven zal de overheid dan maar over de brug moeten komen.”
Ziekenhuis niet in staat onderhandelingen te voeren
De bond heeft ruim 2 jaren geen onderhandelingen gevoerd rond de cao, omdat het ziekenhuis niet in staat was onderhandelingen te voeren, laat staan arbeidsvoorwaarden aan te passen. Er is een pakket ingediend in oktober 2016 om te praten over 2017, maar de directie heeft aangegeven dat ze op dit moment niet in staat is hierover te praten. De problemen zijn volgens de vakbondsman begonnen kort na de invoering van de Basiszorg, waarbij het uitbetalen van de salarissen steeds later plaatsvond. “We hebben in onze cao opgenomen dat de salarissen hooguit de 28ste van de maand betaald moeten worden. We hebben stilzwijgend toegestemd dat uiterlijk de 31ste uitbetaald wordt, maar zelfs dat gaat moeilijk. De verzekeraars betalen niet op tijd.”
Na vrijdag zal er verder gekeken worden wat er moet gebeuren. De bondsvoorzitter heeft het personeel opgeroepen rekening te houden met de wijze waarop is besloten de actie te voeren vooral, omdat het gaat om een gevoelige sector. “Elk van u heeft een bepaalde verantwoordelijkheid. De acties zullen deze 3 dagen vanaf 7.00 tot 9.00 uur gevoerd worden. Niet eerder en geen minuut later. Ook is het belangrijk dat men zich registreert”, zei hij als afsluiting van de actie gisteren. “We proberen de mensen ervan te overtuigen niet alles erin te gooien, maar met prikacties te laten zien dat de zaak ernstig is en dat men moet inkomen om erger te voorkomen”, aldus Naarendorp.