Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) vindt het een trieste en ernstige zaak dat kinderen nu ook slachtoffer worden van ‘het moordbeleid’, dat president Desi Bouterse in de afgelopen periode heeft gevoerd. Gajadien spreekt zich uit over het geval, waar de 18-jarige studente Chatta S. maandagavond vermoedelijk door criminelen om het leven is gebracht. Het geval speelde zich af in de woning van het meisje aan de Kwikstraat. “De president voert niet alleen een destructief beleid, maar ook een moordbeleid. Elk geval op zich is een trieste situatie, maar dit is een beeld dat wij al enige maanden zien. Waar is de verbetering van de criminaliteitsaanpak, die de president ons had beloofd? Waar is operatie Octopus van minister Van der San? Jammer, het wordt alleen maar slechter en slechter in het land”, stelt het DNA-lid. De politicus voert aan dat de veiligheid in het land helemaal niet gegarandeerd is wanneer schoolkinderen in hun eigen woning worden neergeknald. “Wanneer wij dit soort gevallen zien en de economie blijft verslechteren, de regering met de handen in het haar zit en politieambtenaren geen duidelijkheid hebben over hun organisatie, zien wij geen verbeteringen aankomen. Er is geen enkele hoop dat deze regering zo snel als mogelijk verbetering zal brengen in deze situatie”, aldus de VHP’er. Gajadien benadrukt dat het een kwalijke zaak is dat zelfs de minister van Justitie en Politie, Eugene van der San, de vlek van zijn voorganger op deze post niet heeft kunnen wegwerken.
Politie en belangrijke instituten zwijgen
De gewelddadige dood van de beveiligingsman Marcel Fong Tin Joen en Ivy Hirasing is ook een geval, waarbij de parlementariër zijn wenkbrauwen fronst. Vooral het feit dat steeds verkeerde informatie over de dood van de beveiligingsman door de politie naar buiten is gebracht, baart de politicus zorgen. “Een zeer vreemde situatie, maar de samenleving wacht nog steeds op duidelijkheid. Het is erg dat terwijl instituten verantwoording moeten afleggen, zij juist ervoor kiezen om te zwijgen”, benadrukt Gajadien. De veiligheidsman van minister Jerry Miranda van Openbare Werken Communicatie & Transport overleed in het ziekenhuis. Hij was er heen vervoerd na bloedend te zijn aangetroffen in een voertuig samen met Hirasing. Ondertussen sluit de politie ook niet uit dat er sprake kan zijn van een liquidatie. De VHP-topper verwijst naar het geval van Franklin ‘Brielle’ Waterval in augustus 2016, waar deze aan de Afi Jabastraat werd neergeknald. “Wij hebben in de afgelopen periode zoveel liquidatiegevallen gehad, waarbij tot de dag van vandaag geen enkele dader is aangehouden. Als belangrijke instituten geen duidelijkheid in deze zaken kunnen brengen, wekt dit geen vertrouwen. Alleen maar achterkamerpolitiek zonder hoop voor de samenleving”, aldus Gajadien.
Regeringslieden zoeken eigen veiligheid in buitenland
Gajadien vindt het ook een kwalijke zaak dat het parlement helemaal geen informatie van de regering kan krijgen, aangezien ministers á la dol op dienstreis gaan om de veiligheid in het buitenland op te zoeken. Een voorbeeld volgens hem is het gedrag van de minister van Financiën die haast elke week op een of ander internationale conferentie zit of geld gaat lenen, terwijl de samenleving ‘verder verpaupert en doodgaat’. “Er is geen hoop. De president is waarschijnlijk ergens in het binnenland bezig pakketjes te verdelen, maar is geen teken dat er een regering aanzit die moeite maakt om deze criminele situatie te verlichten. De pakketten zijn een manier van misbruik van de regering om zogenaamd hoop bij het individu te brengen. Maar het is duidelijk: Bouterse kan dit land niet meer besturen”, aldus Gajadien.
FR