Brandweervoorlichter Ulrich Coats: “Elke woningbrand is één teveel”

Brandweervoorlichter Ulrich Coats zegt dat de brandweer in de maand mei in totaal 17 woningbrandmeldingen heeft ontvangen, waarop de brandweer heeft gerespondeerd. Van deze 17 waren er 7 woningbranden, 2 magazijnbranden en 8 gevallen van rookontwikkeling. Van deze laatste werden 4 door omstanders in de kiem gesmoord. “We zijn in vergelijking met dezelfde periode van het afgelopen jaar redelijk tot aannemelijk beneden het niveau. Dus er is geen reden tot paniek”, zegt Coats. “De droge tijd moet zich nog aandienen. Laten wij daarom hopen dat het zo door blijft, want elke woningbrand is één teveel.” Het onderzoek naar de oorzaak van elke brand ligt bij de politie. Dit wordt door de politie onderzocht.
Het eerste geval in de maand mei deed zich voor in de nacht van zondag op maandag 1 mei in een woning aan de Marowijnestraat in het politie ressort van Flora. Uit de rapportage van de brandweer blijkt dat een matras in een van de slaapkamers in brand stond. Het vuur werd terstond gedoofd door de brandweer en de alerte buurtbewoners. De brandoorzaak hier is dat de bewoners een muskietenkaars hadden aangelaten, waardoor het matras in vlammen op ging. Door dit begin van de brand is het gezin van 5, onder wie 2 volwassenen en 3 kinderen, gewond geraakt.
Het tweede geval deed zich voor op woensdag 3 mei aan de Ramdajalstraat te Blauwgrond. Een spuitinrichting had vlam gevat. De oorzaak van deze brand is kortsluiting. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Op donderdag 4 mei is een verlaten hoogbouw woning aan de Evitastraat geheel afgebrand. De oorzaak van deze woningbrand is vooralsnog onbekend. Het afgebrande pand was niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Er kan geen sprake zijn van kortsluiting. Het vermoeden bestaat dat de brand door toedoen van drugsverslaafden is ontstaan. Zij kookten op houtvuur (chulha). Op dinsdag 16 mei is een 13-jarig meisje gewond geraakt door een woningbrand aan de Lense Derde Vallenweg te Albina. De oorzaak hiervan is dat het slachtoffer kookgas had aangelaten, welke zich in de ruimte had verspreid. Toen zij het vuur aanmaakte, ontstond er een explosie waardoor het kind gewond raakte.
Op woensdag 24 mei is een hoogbouwwoning aan de Alidastraat, een zijstraat van de Van Kallenweg, geheel afgebrand. De oorzaak van deze woningbrand betreft overbelasting van het elektriciteitsnet. Er waren 5 gezinnen in de woning gehuisvest en zij maakten allen gebruik van een en dezelfde EBS-meter. Op zondag 28 mei brak er een woningbrand uit aan de IJzerhartstraat. De oorzaak van deze brand is nog niet bekend. De politie van Livorno is belast met het onderzoek. Het laatste geval betreft op maandag 30 mei. Een leegstaande laagbouw stenen woning op de kruising van de Evert Verveerstraat en de Ramranarin Oemrawweg is in de vlammen opgegaan. Deze woning was niet aangesloten op het elektriciteitsnet. De oorzaak van deze brand is vooralsnog niet bekend.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!