“Beloofde gelden ziekenhuizen moeten onmiddellijk betaald worden”

Imro Edam
Imro Edam
“De toezegging met betrekking tot de lumpsum van SRD 4000 is nog niet volledig voldaan”, zegt de bondsvoorzitter bij ‘s Lands Hospitaal, Imro Edam. De eerste tranche zou namelijk eind april betaald worden, maar is echter pas op 10 mei gestort en niet volledig. In principe zou er een bedrag van SRD 1.4 miljoen overgemaakt worden, echter is er SRD 1.1 miljoen overgemaakt. Er is dus een achterstand van SRD 300.000. Hierdoor konden ongeveer 30% van de mensen de lumpsum niet ontvangen. “We keken er al die tijd naar uit dat dit gedeelte zou worden overgemaakt, zodat het ander deel van het personeel over zijn geld kon beschikken. De tweede tranche bedraagt ook SRD 1.4 miljoen. De regering zal dus SRD 1.7 miljoen moeten betalen. Ook praten we over twee maanden achterstand van de koopkrachtversterking en moet er nu SRD 750 betaald worden voor april en mei.” Edam stelt dat er geen vertrouwen is in wat de vicepresident (vp) zegt, omdat men weet dat al die kosten een zeer grote druk zullen leggen op de financiële verplichtingen. “Meer nog, omdat de regering in deze periode ook de vakantiegelden zal moeten voldoen. Hoe gaat men dit inlopen als men nu al problemen heeft dit te bewerkstelligen?”
Alv op woensdag 1 juni
De overige ambtenaren hebben op de 15de van de maand wel over de koopkrachtversterking kunnen beschikken, maar het ziekenhuispersoneel niet. De vp heeft middels een brief de ziekenhuizen medegedeeld aan te houden tot eind juni. Men zal dan overgaan tot betaling en wel met terugwerkende kracht. Dit is volgens de bondsvoorzitter echter moeilijk te verkopen aan het personeel wanneer niet een ieder nog over de eerste tranche van de lumpsum beschikt en er geen beeld is wanneer de tweede tranche uitbetaald wordt. Qua lumpsum heeft de regering zich niet gehouden aan de afspraken, waardoor men heeft aangegeven dit niet te zullen accepteren. De bondsvoorzitter heeft om zaken te bespreken een algemene ledenvergadering (alv) uitgeschreven, die op donderdag 1 juni gehouden zal worden. Woensdag 31 mei krijgt de regering in ieder geval nog de gelegenheid de middelen alsnog beschikbaar te maken.
“We hebben voeling gehouden onder de medewerkers en besloten is om een vergadering donderdag te houden, waar de bond niet zal schromen tot het uiterste te gaan. Ik kies altijd de weg van dialoog, maar alles heeft zo zijn grenzen. Ik denk dat we nu het punt hebben bereikt waarbij we kunnen zeggen dat ons geduld is opgeraakt. We hebben wel contact met de onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid, maar hij kan zelf ook niet aangeven wat er zal gebeuren”, aldus Edam.

error: Kopiëren mag niet!