Nieuwe NJP-voorzitter: “Leiderschap is geen positie maar een proces”

De verkiezing van het bestuur van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) is achter de rug. De bestuursleden, Kelvin Koniki (voorzitter), Dinesh Parag (ondervoorzitter) en Zenani van Throo (plaatsvervanger ondervoorzitter), zullen samen met de overige jeugdparlementariërs alsook de jeugddistrictsraadsleden zorgdragen voor de vormgeving van de jeugdaangelegenheden in de periode van 2017 tot en met 2020. De kersverse voorzitter was geëmotioneerd met zijn overwinning. Hij gaf tijdens zijn toespraak te kennen dat dit moment zowel van blijdschap als van bezinning was. “Vandaag is precies 15 jaar geleden dat mijn vader overleed. Dit is een moment om bewust te zijn dat ik een stukje verantwoordelijkheid erbij heb. Jong zijn kent ook verantwoordelijkheden.” Koniki deelde mee dat zonder commitment niets mogelijk is. “Het is belangrijk dat je loyaal blijft aan de jongeren. Het NJP is geen parttime job maar fulltime. Leiderschap is daarbij geen positie, maar een proces.” Koniki is zich ervan bewust dat de economische gesteldheid van het land enorm “ongezellig” is, maar dat dit geen sta-in-de-weg moet vormen om het maximale uit jezelf te halen. “Het is de taak van de leiding om niet te werken in het instituut, maar aan het instituut.”
De minister van Sport- en Jeugdzaken, Joan Dogojo, benadrukte tijdens haar toespraak dat er een nieuw begin is gemaakt. “Er wordt steeds een stap gezet om het werk dat dit belangrijk inspraakorgaan doet, in een andere fase te brengen. Iedere stap verandert iets. Verandering en transitie zijn belangrijke fasen in het leven. Het geeft ons de kans om opnieuw te starten.” De minister gaf te kennen dat alle 29 jeugdparlementariërs op één niveau beschouwd moeten worden met de overige jongeren in het land. Dogojo hoopt dat de partijpolitiek deze jeugdparlementariërs de gelegenheid zal bieden om te groeien in de komende 3 jaren. “Het is een leiderschapsfase. Laten zij eerst groeien om hun vaardigheden aan te scherpen.” Daarbij is van belang dat er sprake moet zijn van samenwerking onder de jeugdparlementariërs om de stem van de jeugd te laten prevaleren.
Gebrek aan punctualiteit
De openbare vergadering, die op 27 mei initieel gepland was voor 12:00 uur, ging uiteindelijk van start om 12:45 uur. Het ziet ernaar uit dat de punctualiteit geen serieuze factor is binnen dit team van het NJP; een lid stapte namelijk pas om 13:30 uur binnen. Alhoewel het NJP een inspraakorgaan is, heeft de waarnemend voorzitter (oudste lid), die voor de benoeming van de nieuwe voorzitter de vergadering heeft geleid, niet van haar beste kant laten zien. Zij was namelijk niet in staat om verstaanbaar over te komen voor de aanwezigen. De verkiezingscommissie constateerde een ongeldig stembiljet voor het voorzitterschap; één der leden koos ervoor om het stembiljet blanco in te leveren.
KSR

error: Kopiëren mag niet!