IDB: Suriname heeft laagste criminaliteitscijfer in regio

Volgens een recent uitgebracht rapport van de Inter-American Development Bank (IDB) is het hoogste slachtofferschap in de regio voor autodiefstal, eenvoudige diefstal, roof, en aanslagen in New Providence (de Bahamas). Port of Spain (Trinidad en Tobago) heeft een relatief hoog percentage van autodiefstallen, overvallen en mishandeling. Kingston (Jamaica) toont gemiddeld hoge cijfers in alle categorieën, behalve voor aanvallen en bedreigingen. Bridgetown (Barbados) en Paramaribo (Suriname) tonen relatief lage cijfers voor de meeste vormen van veel voorkomende criminaliteit. Volgens de studie zijn de cijfers aangaande de strijd tegen geweld gebaseerd op de resultaten van de nieuwe misdaad slachtofferenquêtes uitgevoerd in de Bahama’s, Barbados, Jamaica, Suriname en Trinidad en Tobago. Drieduizend individuen werden geïnterviewd, waarbij bleek dat bijna de helft van alle misdrijven niet gemeld worden bij de politie. De slachtofferenquêtes zorgen voor een vollediger beeld van de prevalentie van misdaad en zijn unieke eigenschappen in vergelijking met andere regio’s.
Hoge criminaliteitscijfers Caribisch gebied vereist nieuwe evidence-based aanpak
Geweld in het Caribisch gebied is sterk geconcentreerd in wijken en bepaalde demografische groepen. Het Caribisch gebied moet zijn inspanningen ten aanzien van anti-misdaad leiden ten gunste van meer interventies, die evidence-based zijn en gericht op hoog-risico individuen en geografische gebieden, met een verbeterd controlemechanisme van politie en justitie, beveelt een studie van de IDB aan. Bepaalde demografische groepen worden herhaaldelijk slachtoffer, vooral 18 tot 25-jarigen, die in de armere gebieden leven. Een groot deel van de slachtoffers zei dat ze zijn aangevallen door mensen die ze kennen, vaak in hun huis of de buurt. “Het Caribisch gebied is met recht bekend om zijn schoonheid, warmte, cultuur, muziek en milieu”, aldus Therese Turner-Jones, de manager van de Caribische afdeling van de IDB. “Maar de andere kant van de medaille is dat zij ook te maken krijgt met de hoogste gewelddadige criminaliteit in de wereld. Dit blijft een reden tot bezorgdheid.”
Gewelddadige criminaliteit, het hoogst in de wereld
Bij het vergelijken van de resultaten van het Caribisch gebied door de International Crime Slachtofferschap Surveys database, is te zien dat niet-gewelddadige vermogenscriminaliteit in de regio laag zijn. Het gemiddelde percentage van personen slachtoffer van diefstal van persoonlijke eigendommen, in een periode van 12 maanden, staat in het Caribisch gebied op 4,8%, in vergelijking met het totale gemiddelde van 8,1%. De aantallen inbraken (4,1%) zijn significant lager in het Caribisch gebied dan in Afrika (8%) en Latijns-Amerika (5,9%). Gewelddadige criminaliteit, aan de andere kant, is de hoogste van de wereld. Het gemiddelde percentage van slachtofferschap van mishandeling en bedreiging (6,8%) ligt hoger dan in welke andere regio, met inbegrip van Latijns-Amerika (4,7%). Bijna een op de drie respondenten zei dat hij iemand had verloren door geweld. Pistolen worden ongeveer twee keer zo vaak gebruikt bij diefstal en drie keer zo vaak tijdens aanvallen in het Caribisch gebied in vergelijking met de algemene gemiddelde. De criminaliteit eist ook haar tol op de particuliere sector. Drieëntwintig procent van de bedrijven ervaart verliezen, omdat men bijna 70 procent van de inkomsten uitgeeft aan particuliere beveiliging en maatregelen. Een bijzonder punt van zorg is het geweld dat gebruikt wordt bij vrouwen en jongeren. Dit rapport werd gelanceerd tijdens de Inter-Amerikaanse Dialoog in Washington.

error: Kopiëren mag niet!