‘Cijfers Hoefdraad zijn fake’

De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft eerder via de media kenbaar gemaakt dat Suriname de betalingsbalanssteun van het Internationaal Monetair Fonds niet meer nodig heeft. Critici zijn echter nog verbolgen over deze informatie. ‘Bij de komst van het IMF in Suriname is er heel wat heisa gemaakt, om nu te moeten vernemen dat al die heisa voor niets was. Er zijn maatregelen bekendgemaakt, die uiteindelijk zijn vervat in een Hertel- en Stabilisatieprogramma. Onderdeel van dit programma was het afbouwen van subsidies (SWM, EBS, benzine) en het verhogen van de belastinginkomsten. Verder mocht de Staat ook geen salarisverhogingen toekennen aan personeel. Delen van dit programma zijn tot nu toe uitgevoerd, terwijl andere delen van het programma een 180 graden ommekeer aan maatregelen kennen (herwaardering ambtenaren). Dit kan volgens critici gewoon, omdat de overheid niet meer op parcours van het IMF wenst of hoeft te lopen.’
Volgens de minister doet Suriname het momenteel goed. Suriname zou het nu beter aan doen om niet in aanmerking te komen voor een lening van het IMF. Econoom Guillermo Samson gelooft echter niets van de beweringen van Hoefdraad. “De cijfers die Hoefdraad ons heeft gepresenteerd, zijn fake. Ze zijn om de deelnemers aan de massameeting van zaterdag 20 mei te manipuleren en de massameeting zelfs te ondermijnen”, benadrukt Samson. Hij gelooft er niet in dat zaken de betere kant opgaan. Dit, aangezien de situatie op de Surinaamse valutamarkt niet verandert en de productiesector nog steeds niet florerend eruit ziet. “Alles gaat achteruit. Zeker in het verlengde van de ratings van de internationale ratingbureaus mogen wij slechtere ratings verwachten”, stelt Samson.
Paniekvoetbal
‘De minister is op dit moment bezig met paniekvoetbal.’ Anders kan Samson het niet concluderen. De vlucht van de minister richting de Islamitische Ontwikkelingsbank ziet Samson precies in dit kader. Er wordt uitgekeken naar ondersteuning vanuit de ISDB. Echter vragen critici zichzelf af, waarom er tot nu toe niets los komt. Ook vraagt Samson zich af in welk deel van de productiesector de minister het tot nu toe geleend geld heeft geïnvesteerd om nog steeds op zoek te gaan naar meer geld. “Wat hij tot nu toe heeft gedaan, is geld lenen om ambtenaren en leerkrachten te betalen. Tegen eind van het jaar ontkomt hij er niet aan om monetair te financieren”, meent Samson.
De samenleving gelooft volgens Samson al lang niet meer wat de huidige Financiën-minister allemaal verkondigt. “Hij heeft het tot een way of life gemaakt. Kunt u zich nog herinneren: ‘er komt geen devaluatie, er komt geen monetaire financiering, in 2015 zal het goed gaan, daarna eerste kwartaal 2016, midden 2016, eind 2016, uiteindelijk na 2020’. Alle verhalen van deze minister zijn fataal uitgemond”, aldus Samson.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!