“Het is tijd om ons levenspad van duurzame ontwikkeling met raad en daad en met zijn allen op te pakken door blijvend met elkaar in constructieve dialoog te zijn. Deze dialoog zal in goede interactie met elkaar moeten geschieden, steeds gericht op nationale opbouw”, dit zei de president bij zijn laatste jaarrede in De Nationale Assemblee. De president heeft het begrip ‘duurzame ontwikkeling’ bij zijn laatste jaarrede in totaal 4 keren in de mond genomen. Het begrip is in het concept Ontwikkelingsplan 2017-2021 in totaal 38 keren opgenomen. Een veel gebezigd begrip, om uiteindelijk in de praktijk te zien dat Surinamers zich moeten inspannen, de overheid erop te wijzen dat de zandafgravingen te Braamspunt, op lang termijn significant negatieve effecten zullen hebben.
Duurzame ontwikkeling is volgens hoogleraar Sieuwnath Naipal makkelijker gezegd dan gedaan. Volgens hem vergt duurzame ontwikkeling ook het vermogen om in de toekomst te kijken. De handelingen van de huidige generatie dienen niet alleen op effecten voor de huidige, maar ook voor de toekomstige generaties te worden getoetst. “Dat is niet zo gemakkelijk. Niet een ieder denkt precies hetzelfde over dit begrip. De doelstellingen zullen misschien hetzelfde zijn maar de aanpak is verschillend”, stelt Naipal. De effecten van slechte kustbescherming baren de bewoners van Weg naar Zee zorgen. Er is onlangs een petitie ingediend om de zandafgraving te Braamspunt onmiddellijk stop te zetten.
‘Wij maken in ieder geval kleine stappen’
Volgens Naipal zou het verstandig zijn om te werken aan het creëren van kustbescherming, in plaats van het toestaan van activiteiten die de kust in groter gevaar zetten.
De universiteit van Suriname heeft ook de taak om handvaten te ontwikkelen om dit beginsel inderdaad in de praktijk toe toepassen. Een dam opwerpen te Weg naar Zee bijvoorbeeld kost de staat op lange termijn heel wat geld. Volgens Naipal wenst de universiteit te laten zien dat er goedkopere mogelijkheden zijn. Een onderdeel hiervan is het opwerpen van kwelders te Weg naar Zee en bescherming creëren aan de damwanden. “Wij hebben bijna bewezen dat het kan en goed gaat. Het duurzame zit erin. Het is niet bij praten gebleven, maar wij hebben iets gedaan. Wij maken in ieder geval kleine stappen”, meent Naipal.
Volgens de hoogleraar zijn er al ondernemingen en andere organisaties die hun bijdrage leveren. Hij vraagt echter ook van de overheid om een handje bij te dragen. “Het hoeft niet een financiële bijdrage te zijn. Wij kunnen ook iets anders implementeren wat mogelijk is. In het begin was de overheid misschien sceptisch over bijvoorbeeld de kwelders. Maar nu is het gedaan. De kwelder werkt. Het beschermt de kust. Alle partijen moeten bij elkaar komen om het probleem op te lossen”, aldus Naipal. Er dient uiteindelijk een balans te worden gevonden tussen de economische activiteiten (zandafgraving Braamspunt) en de sociaal ecologische factoren (bescherming van de kust voor mens). Het is nog niet bekend als de president intussen in actie is getreden sinds de petitie bij zijn kabinet werd geponeerd.
Kavish Ganesh