Leraren distantiëren zich van politieke acties

“We doen altijd mee aan de acties van de gezamenlijke vakbeweging, echter nemen wij als vakorganisatie niet deel aan de acties van de politieke partijen, welke op 20 mei zullen plaatsvinden. De leden zijn wel vrij om te participeren, maar als vakbond doen wij er niet aan mee”, zegt vakbondsleider Wilgo Valies desgevraagd aan Dagblad Suriname. Valies beklemtoont dat hij tegen het wanbeleid wil strijden, echter zonder politieke inmenging. De leraren wensen niet geassocieerd te worden met de politiek. “Wij kijken naar de belangen van de wrokomangs en in dat opzicht gaan wij hetzij gezamenlijk hetzij individueel actie voeren.”
Alhoewel de brandstofverhoging in eerste instantie de aanleiding is geweest voor de commotie binnen de samenleving, betekent de houding van de BvL/ALS niet dat dit een vergeten zaak is geworden. “Voordat onze herwaardering in orde was, hebben we toch actie gevoerd? We wachten niet totdat de herwaardering geïmplementeerd is om actie te kunnen voeren. Zolang we die verarming ervaren, is het voor ons nog steeds valide om te protesteren. De overheid zal dan een ander beleid moeten voeren.”
Diverse actiegroepen hadden zich gebundeld om de verdere verarming tegen te gaan, maar gaandeweg blijkt dat zij uit elkaar zijn gegroeid. Het Burgercollectief heeft inmiddels een ander standpunt ingenomen; deze organisatie gelooft er niet in dat de huidige regering in staat is om het wanbeleid om te buigen. Daarom vinden zij het noodzakelijk dat er een wisseling van de wacht komt. “Wij zijn nog niet zover; bij ons gaat het erom dat het wanbeleid niet verder voortgezet wordt. Maar wanneer de overheid niets blijft doen, kan er wel een situatie ontstaan waarbij de vakbonden ook vinden dat de regering weg moet, maar op dit moment is dit niet het geval.” Volgens Valies is de benzinekwestie aan de orde gekomen tijdens de onderhandelingen met de regering, echter hebben zij nog geen duidelijk beleid tot stand kunnen brengen.
KSR
Pag 4

error: Kopiëren mag niet!